Curtea Supremă sud-coreeană, cea mai înaltă jurisdicţie din ţară, a dispus marţi ca gigantul japonez al oţelului să despăgubească muncitori cu forţa în al Doilea Război Mondial, o hotărâre care ar urma să tensioneze şi mai mult relaţiile între cei doi vecini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hotărârea Curţii constituie probabil ultimul act al unui maraton judiciar de 21 de ani, lansat de patru sud-coreeni - dintre care numai unul mai este în viaţă - împotriva Nippon Steel & Sumitomo Metal (NSSM).

Ei acuză întreprinderea că i-a obligat să muncească în oţelăriile sale în perioada 1941-1943.

Cea mai înaltă jurisdicţie a confirmat o hotărâre pronunţată în prima instanţă, care dispunea ca fiecărei victime să i se plătească despăgubiri în valoare de 100 de milioane de woni (77.000 de euro).

Singurul peten în viaţă, Lee Chun-sik, în prezent nonagenar, a asistat la şedinţă aşezat într-un fotoliu cu rotile, vizibil emoţionat.

”Sunt doar atât de trist că sunt singurul rămas”, a declarat el presei, cu lacrimi în ochi.

Iniţial, doi sud-coreeni au sesizat justiţia japoneză, cerând despăgubiri şi achitarea salariilor neplătite în oţelării deţinute de predecesorul Nippon Steel.

Cererile le-au fost respinse de tribunale japoneze, care au apreciat că dreptul lor de a se adresa justiţiei a fost abolit printr-un tratat din 1965. Ei au sesizat, atunci, justiţia sud-coreeană, în 2005, împreună cu alţi doi sud-coreeni.

În 2012, Curtea Supremă stabilea că întreprinderea japoneză este vinovată de faptele care i se reproşau.

Hotărârea de marţi a fost pronunţată în urma unui ultim apel al NSSM împoriva sumei despăgubirii.

Niciun alt apel nu mai este posibil în justiţia sud-coreeană.

Potrivit unor date sud-coreene, aproximativ 780.000 de sud-coreeni au fost obligaţi să muncească în timpul ocupaţiei japoneze - date care nu includ femeile obligate să inte în bordeluri ale armatei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.