Justiţia franceză a emis marţi patru mandate internaţionale de arestare, unul pe numele preşedintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime împotriva umanităţii, cu privire la atacuri chimice comise în vara lui 2013 în Siria, anunţă miercuri reclamanţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sursă judiciară a confirmat emiterea a patru mandate de arestare cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii şi complicitate la crime de război cu privire la aceste atacuri cu gaz sarin - soldate cu peste 1.000 de morţi -, la 21 august 2013, în Ghouta de Est, potrivit spionajului american.

Aceste mandate îl vizează totodată pe fratele temutului Bashar al-Assad, Maher, conducător de facto al celei de-a 4-a Divizii, o unitate de elită a armatei siriene, şi pe doi generali, Ghassan Abbas,directorul aripii 450 a CERS şi Bassam al-Hassan, un ofiţer de legătură şi şeful Securităţii.

Judecători de instrucţie de la Secţia de Crime împotriva umanităţii a Tribunalului Judiciar de la Paris anchetează - începând din aprilie 2021 - cu privire la aceste atacuri chimice comise în 2013 în Siria, imputate regimului al-Assad.

Ancheta a fost deschisă în baza unei plângeri şi constituirea în parte civilă a Centrului Sirian de Presă şi Libertate de Exprimare (SCM), Open Society Justice Initiative (OSJI) şi Syrian Archive.

Aceste investigaţii - care se desfăşoară în baza ”competenţei extrateritoriale” a justiţiei franceze - vizează de asemena atacuri comise în noaptea de 4 spre 5 august la Adra şi la Duma, soldate cu 450 de răniţi.

”Această hotărâre constituie un precedent judiciar istoric. Este o nouă victorie a victimelor, a familiilor lor şi a supravieţuitorilor şi totodată un pas înainte către justiţie şi o pace durabilă în Siria”, salută într-un comunicat fondatorul şi directorul general al SCM, Mazen Darwish.

El aminteşte că plângerea este însoţită de ”mărturii la prima mână de la numeroase victime”, o ”analiză aprofundată a lanţului de comandă militar sirian” şi de ”anumite documente, inclusiv fotografii şi videouri” .

Regimul sirian este ţinta mai multor acţiuni în justiţie în Europa, mai ales în Germania.

În Franţa, primul proces al unor reprezentanţi ai regimului sirian urmează să aibă loc în perioada 21-24 mai, la Paris, în care trei oficiali de rang înalt ai regimului al-Assad urmează să fie judecaţi cu privire la complicitate la crime împotriva umanităţii şi delicte de război, cu privire la moartea a doi bărbaţi cu dublă cetăţenie franceză şi siriană, Mazzen Dabbagh şi fiul său, Patrick, arestaţi în 2013.

În altă procedură, cu privire la un bombardament în 2017 la Deraa, mandate de arestare au fost emise - în octombrie - pe numele a patru foşti comandanţi de rang înalt din armata siriană.

Războiul din Siria, declanşat nîn 2011, s-a soldat cu peste o jumătate de milion de morţi şi a fragmentat ţara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.