Tribunalul UE a anulat joi sancţiuni impuse de Parlamentul European (PE) eurodeputatului polonez - de extremă dreapta - Janusz Korwin-Mikke în urma unor declaraţii sexiste şi rasiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În pofida caracterului deosebit de şocant al unor declaraţii (...), în absenţa tulburării şedinţei sau perturbării lucrărilor Parlamentului, dispoziţii pertinente din regulamentul Parlamentului nu permit sancţionarea unui eurodeputat din cauza unor declaraţii făcute în cadrul funcţiei sale parlamentare”, rezumă instanţa cu sediul la Luxemburg într-un comunicat de presă.

Tribunalul apreciază că regulamentul Parlamentului presupune că o încălcare a interdicţiei ”oricăror declaraţii sau comportament defăimător, rasist sau xenofob” nu constituie în sine un motiv de sancţionare, ci ”doar dacă este însoţită de o perturbare a lucrărilor Parlamentului”.

Or Parlamentul a recunoscut că nu au existat tulburări în hemiciclu, subliniază Tribunalul.

Hotărârea Tribunalului obligă Parlamentul să ramburseze sume corespunzând indemnizaţiei eurodeputatului de sejur, a cărei plată a fost suspendată.

Janusz Korwin-Mikke a fost sancţionat în două rânduri - în martie 2017 pentru că a declarat că femeile sunt ”mai puţin inteligente” ca bărbaţii şi în iulie 2016 după ce a spus că venirea în masă a unor migranţi în Europa este comparabilă cu o ”deversare de excremente”.

Indemnizaţia i-a fost suspendată timp de mai multe zile - în sumă totală un pic peste 12.500 de euro - iar eurodeputatul a fost suspendat din activitatea parlamentară timp de mai multe zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.