Bătălia cu privire la Brexit începe joi la Înalta Curte de Justiţie, care urmează să se pronunţe asupra contestării dreptului premierului britanic Theresa May de a declanşa negocieri în vederea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dosarul a fost lansat în urma referendumului de la 23 iunie, în care 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoare părăsirii Uniunii Europene.

Acţiunea judiciară contestă declaraţiile lui May potrivit cărora ea, ca premier, are dreptul să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi să declanşeze astfel negocieri, pe o perioadă de maximum doi ani, cu privire la acest divorţ.

Guvernul subliniază că are "prerogativa regală" - un tip de privilegiu executiv - de a negocia Brexitul fără să aibă nevoie de un vot cu caracter constrângător juridic al Parlamentului.

Însă cei care se află în spatele contestării - inclusiv managerul unui fond de investiţii, un frizer şi un expatriat care locuieşte în Franţa - argumentează că un asemnea proces nu poate să înceapă fără un vot în Parlament.

Gina Miller, cofondatoarea fondului de investiţii SCM Private, vrea ca Parlamentul să legifereze condiţiile Brexitului înainte ca May să invove Articolul 50.

"Acest lucru nu are a face cu faptul dacă ar trebui să rămânem sau să plecăm (din UE), ci este despre modul în care plecăm", a declarat miercuri pentru AFP Miller.

Ea este reprezentată pro bono de Mishcon de Reya, un prestigios cabinet de avocatură, al cărui sediu a fost pichetat de susţinători ai Brexitului în iulie pentru că a acceptat cazul imediat după referendum.

Miller, care a făcut campanie pentru ca Regatul Unit să rămână în UE, a declarat că şi alţi şefi de întreprinderi s-au alăturat acestei proceduri judiciare, deoarece "oamenii sunt cu adevărat speriaţi".

"Eu însămi am primit ameninţări cu moartea. Se pare că locul capului meu este la Poarta Trădătorilor", a declarat ea, referindu-se la poarta prin care deţinuţi erau aduşi în Turnul Londrei în secolul al XVI-lea.

"Afacerile noastre au fost boicotate. Este destul de josnic. Dar nu mă voi lăsa intimidată pentru că mă gândesc la ceea ce este mai bine pentru totată lumea, (şi anume) să aibă o certitudine juridică", a spus ea.

May i-a acuzat pe reclamanţi că încearcă să "submineze" rezultatul referendumului, însă a anunţat miercuri că va permite Parlamentului să-i examineze planul cu privire la Brexit înainte să declanşeze procesul părăsirii UE.

Însă premierul a anunţat că nu va permite ca parlamentarii să se pronunţe prin vot asupra acestui plan înainte ca Guvernul să invoce Articolul 50.

Întrebată în Camera Comunelor dacă va avea loc un vot în acest sens, May a răspuns că "ideea că Parlamentul nu va fi în măsură să să discute, să dezbată probleme legate (de Brexit) a fost într-adevăr greşită".

Ea a subliniat că această examinare nu va schimba rezultatul referendumului. "Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Ne întrebăm ce bucăţi (din statutul de stat membru) vrem să păstrăm", le-a spus ea parlamentarilor.

May a promis să declanşeze procedurile din cadrul Brexitului până la sfârşitul lui martie, un calendar care poate fi întârziat luni de zile dacă Miller şi ceilalţi reclamanţi obţin câştig de cauză.

Miller a declarat că bătălia pe care o poartă nu vizează în principal afacerea ei, ci principiul drepturilor Parlamentului.

"Dacă ocolim sau creăm un precedent cu privire la faptul că un premier poate să decidă ce drepturi avem şi nu avem, atunci, în principiu, ne întoarcem la a fi o dictatură şi dăm democraţia înapoi cu 400 de ani", subliniază ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.