Justiţia britanică s-a pronunţat joi, în apel, împotriva expulzării în Rwanda a migranţilor care intră ilegal în Regatul Unit şi a stabilit că acest proiect foarte controversat al Guvernului conservator este ”ilegal”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea de Apel a stabilit că Rwanda nu poate să fie considerată o ”ţară terţă sigură”, deoarece ”deficienţele sistemului de azil” rwandez fac să existe ”un risc real ca persoane trimise în Rwanda să foe trimise în ţara lor de origine”.

Lupta împotriva imigraţiei ilegale este una dintre priorităţile Guvernului premierului Rishi Sunak.

În pofida promisiunilor Brexitului de ”reluarea controlului”, peste 45.000 de migranţi au traversat Canalul Mânecii din Franţa, la bordul unor ambarcaţiuni mici, în 2022 - un record.

Peste 11.000 de migranţi au făcut acelaşi lucru anul acesta.

În decembrie, Înalta Curte de la Londra a dat undă verde unui proiect de expulzare a unor migranţi către Rwanda, un proiect oprit între timp, din cauza unor recursuri în justiţie, cu privire la dispozitivul legal.

Însă judecătorii au acceptat să examineze apelul mai multor reclamanţi şi Asociaţiei Charity Aid, care le oferă o susţinere juridică solicitanţilor de azil.

TEMERI CU PRIVIRE LA PERSECUŢII

Între punctele prezentate Curii de Apel se cere să se stabilească dacă proiect este ”nedrept în mod sistematic” şi dacă este necesar să se împiedice expulzatrea azilanţilor către o ţară în care riscă să fie persecutaţi.

La audieri, în aprilie, avocaţii solicitanţilor de azil au denunţat o ”deferenţa excesivă” a primilor judecători faţă de asigurări care le-au fost oferite cu privire la protecţia migranţilor împotriva torturii sau unor tratamente inumane.

Avocaţii Ministerului britanic de Interne au răspuns invocând voinţa Rwandei de a ”coopera cu mecanisme internaţionale de supraveghere” şi încrederea Londrei în asigurările oferite de către Kigali.

200.000 DE PERDOANE EXPULZATE

În 2021, 27 de persoane au murit încercând să traverseze Canalul Mânecii, una dintre cele mai frecventate strâmtori din lume.

Cel puţin alte patru persoane au murit în 2022.

Planul de a trimite solicitanţi de azil în Rwanda a fost anunţat în timp ce era premier Boris Johnson. 

Guvernul de la Londra a încheiat cu Kigali un acord privind expulzarea migranţilor, în speranţa de a descuraja aceste traversări.

Însă nu a avut loc nicio expulzare.

Un prim zbor, prevăzut în iunie 2022 a fost anulat de o hotărâre a Curţii Europen a Drepturilor Omului (CEDO), care cerea o examinare aprofundată a acestei politici.

Guvernul britanic a recunoscut recent că aceste expulzări ar costa aproape 200.000 de euro de persoană.

Însă Ministerul britanic de Interne estimează că, pe o perioadă de patru ani, ar putea economisi 106.000 de lire sterline (123.000 de euro) de fiecare solicitant de azil - şi  anume cheltuieli de cazare.

Pentru ca acest proioect să fie rentabil, ar fi necesar ca doi din cinci migranţi să fie descurajaţi să traverseze Canalul Mânecii, potrivit acestor date.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.