Premierul Canadei Justin Trudeau a anunţat, vineri, că Guvernul său va oferi câte 25.000 de dolari canadieni (19,100 de dolari americani) familiilor victimelor canadiene ucise în urma doborârii avionului Boeing 737-800 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA), informează DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acesta este un prim pas pentru a ajuta la aranjamentele de repatriere. Este un caz unic şi fără precedent, mai ales din cauza sancţiunilor internaţionale împotriva Iranului. Vreau să fie clar. Aşteptăm ca Iranul să compenseze aceste familii. M-am întâlnit cu aceste familii, nu pot aştepta săptămâni. Au nevoie de ajutor acum", a declarat Trudeau.

Boeingul 737-800 aparţinând companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, la 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, cu două rachete lansate de către forţele iraniene, şi nu cu una.

După mai multe zile de dezminţiri oficiale ale tezei potrivit căreia a fost trasă o rachetă asupra zborului PS752, forţele iraniene şi-au recunoscut sâmbătă vina, evocând o ”eroare umană”.

Potrivit acestor imagini - autentificate de NYT -, avionul a fost atins de două rachete lansate dontr-o bază militară din apropiere de Teheran.

Aceste imagini, surprinse de o cameră video de supraveghere şi filmate cu un telefon mobil, relevă traiectoria unui obiect strălucitor, noaptea, iar apoi o explozie pe cer după aproape 20 de secunde.

Un al doilea obiect luminos este lansat, zece secunde mai târziu - din acelaşi loc, în aceeaşi direcţie - şi explodează zece secunde mai târziu. Un minut mai târziu, o minge de foc apare scurt timp în partea de sus a ecranului.

După ce au dezminţit ipoteza potrivit căreia avionul Ukraine International Airlines (UIA) ar fi putut fi doborât de o rachetă iraniană, forţele armate iraniene şi-au recunoscut sâmbăta trecută vina în această dramă, evocând o ”eroare umană”.

Între cele 176 de victime ale catastrofei se află 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucrainenişi 10 suedezi.Ceilalţi pasageri erau din Regatul Unit şi Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.