Canada va ajuta Ucraina să găsească opţiuni cu privire la exportul cerealelor pentru a susţine securitatea alimentară globală, care a fost afectată de invazia Rusiei în Ucraina, a declarat premierul canadian Justin Trudeau, duminică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape 25 de milioane de tone de cereale nu pot părăsi Ucraina din cauza provocărilor de infrastructură şi a porturilor blocate de la Marea Neagră, inclusiv Mariupol, a declarat săptămâna trecută un oficial al Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură.

”Ştim că oamenii din întreaga lume vor muri de foame din cauza acţiunilor Rusiei. Sunt cereale care aşteaptă să fie expediate în Ucraina. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu împiedică să ajungă în lume cerealele de care au nevoie oamenii. Încercăm doar să rezolvăm o problemă foarte directă”, a declarat Trudeau pentru Reuters.

Preţurile alimentelor au crescut la niveluri record în martie, ca urmare a invaziei ruse, Ucraina fiind al patrulea exportator mondial de porumb în sezonul 2020/21 şi al şaselea exportator de grâu. Preţurile au scăzut uşor în aprilie.

Ucraina a fost nevoită să exporte cereale pe cale ferată peste graniţa de vest.

Kievul a încercat, de asemenea, să folosească porturile fluviale dunărene din sudul ţării pentru a exporta cerealele.

Livrările prin porturile fluviale dunărene ar putea face parte din soluţie, a spus Trudeau, fără a dezvălui detalii. El a adăugat că sunt luate în considerare o serie de opţiuni.

Trudeau a anunţat în cadrul vizitei neanunţare în Ucraina că va aloca 25 de milioane de dolari Programului Alimentar Mondial al ONU, ca parte a eforturilor de menţinere a securităţii alimentare.

Canada va elimina, de asemenea, taxele comerciale pentru toate importurile produselor ucrainene în Canada pentru anul viitor.

”Nu serveşte nimănui dacă războiul lui Vladimir Putin nu ucide doar ucraineni, ci înfometează oamenii din întreaga lume”, a mai declarat Trudeau pentru Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.