Sute de jurnalişti şi alţi angajaţi ai cotidianului american New York Times au început joi o grevă de 24 de ore, prima de acest tip în mai bine de patru decenii, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Angajaţii redacţiei şi alţi membri ai NewsGuild din New York spun că s-au săturat de negocierile prelungite de la expirarea ultimului contract în martie 2021. Sindicatul a anunţat săptămâna trecută că peste 1.100 de angajaţi vor organiza o grevă de 24 de ore, joi, la ora 12.01, cu excepţia cazului în care cele două părţi ajung la o înţelegere contractuală.

NewsGuild a postat pe Twitter că angajaţii ”sunt acum oficial în grevă, prima de această amploare în companie în patru decenii. Nu este niciodată o decizie uşoară să refuzi să faci munca pe care o iubeşti, dar membrii noştri sunt dispuşi să facă tot ce este necesar pentru a câştiga o redacţie mai bună pentru toţi”.

Negocierile au avut loc marţi şi o parte miercuri, dar nu s-a ajuns la niciun consens în ceea ce priveşte subiecte precum majorarea salariilor şi politicile de lucru la distanţă.

Miercuri seara, sindicatul a anunţat pe Twitter că nu a fost încheiat un acord, iar greva va avea loc.


”Am fost dispuşi să lucrăm atât timp cât a fost nevoie pentru a ajunge la un acord echitabil”, ”dar conducerea a plecat de la masă cu cinci ore înainte de finalizarea discuţiilor... Ştim cât valorăm”, a precizat sindicatul.

Un purtător de cuvânt al cotidianului, Danielle Rhoades Ha, a declarat că negocierile încă aveau loc când li s-a spus că greva se va desfăşura.

”Este dezamăgitor că iau o măsură atât de extremă atunci când nu suntem într-un impas”, a spus ea.

Nu este clar ce va include greva de joi, dar susţinătorii grevei includ membri ai biroului de ştiri live, care prezintă ştirile de ultimă oră. De asemenea, angajaţii plănuiau un miting pentru după-amiază în faţa birourilor ziarului, lângă Times Square.

Rhoades Ha a declarat pentru Associated Press că New York Times are ”planuri solide în vigoare” pentru a continua să producă conţinut, inclusiv bazându-se pe reporterii internaţionali şi pe alţi jurnalişti care nu sunt membri de sindicat.

Redactorul-şef adjunct, Cliff Levy, a calificat greva planificată drept ”dificilă” şi ”un moment tulburător în negocierile pentru un nou contract”. El a spus că va fi prima grevă a unităţii de negociere din 1981 şi ”are loc în pofida eforturilor intensificate ale companiei de a face progrese”.

Cu toate acestea, într-o scrisoare semnată de peste 1.000 de angajaţi, NewsGuild a menţionat că managementul ”a întârziat” negocierile de aproape doi ani şi ”se scurge timpul în vederea închierii unui contract echitabil” până la sfârşitul anului.

Potrivit NewsGuild, compania le-a spus angajaţilor care intenţionează să facă grevă că nu vor fi plătiţi pe durata acesteia. De asemenea, membrilor li s-a cerut să lucreze ore suplimentare înainte de grevă, potrivit sindicatului.

The Times s-a confruntat cu alte greve mai scurte în ultimii ani, inclusiv un protest de jumătate de zi desfăşurat în luna august din partea unui nou sindicat care reprezintă lucrătorii din tehnologie care au susţinut practici de muncă neloiale.

Compania a renunţat la propunerea de a înlocui planul de pensii adaptabil existent cu un plan de pensionare îmbunătăţit. The Times s-a oferit în schimb să lase sindicatul să aleagă între cele două.

Levy a spus că The Times s-a oferit, de asemenea, să crească salariile cu 5,5% la ratificarea contractului, urmată de creşteri de 3% în 2023 şi 2024. Aceasta ar fi o creştere faţă de majorările anuale de 2,2% din contractul expirat.

Stacy Cowley, un reporter financiar şi reprezentant al sindicatului, a afirmat că sindicatul doreşte majorări salariale de 10% la ratificare, despre care a spus că ar compensa majorările neprimite în ultimii doi ani.

Ea a mai subliniat că sindicatul doreşte ca respectivul contract să garanteze angajaţilor opţiunea de a lucra de la distanţă o parte din timp, dacă poziţiile lor permit acest lucru, dar compania doreşte dreptul de a rechema lucrătorii la birou cu normă întreagă. Cowley a adăugat că Times a cerut personalului său să fie prezent la birou trei zile pe săptămână, dar mulţi dintre ei au venit mai rar, în semn de protest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.