Regimul militar care a preluat puterea printr-o lovitură de stat la Niamey, la 26 iulie, i-a dat ambasadorului Franţei în Niger Sylvain Itte termen de 48 de ore să părăsească Nigerul, a anunţat Ministerul nigerian de Externe într-un comunicat, căruia Quai d’Orsay i-a replicat că ”puciştii nu au autoritate” să ceară această expulzare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma ”refuzului ambasadorului Franţei la Niamey de a răspunde unei invitaţii” la sediul Ministerului de Externe, ”la o întâlnire”, vineri, ”şi altor acţiuni ale Guvernului francez contrare interesului Nigerului”, autorităţile militare ”au decis să-şi retragă agrementul domnului Sylvain Itte şi să-i ceară să părăsească teritoriul nigerian în 48 de ore”, anunţa vineri într-un comunicat miniesterul.

Ministerul francez de Externe i-a replicat că ”puciştii nu au autoritatea” de a cere plecarea ambasadorului francez.

”Franţa a luat cunoştinţă de cererea puciştilor”, a declarat AFP Quai d’Orsay.

”Puciştii nu au autotitatea să ceară acest lucru. Agrementul anbasadorului emană de la autorităţile nigerinee legitim alese”, a subliniat Parisul.

Această decizie a juntei intervine după o serie de declaraţii ostile Franţei după ce armata nigeriană l-a răsturnat de la puetre, la 26 iulie, pe preşedintele Mohamed Bazoum, deţinut în continuare cu o parte a familiei sale.

Regimul militar a acuzat Parisul de faptul că vrea să intervină militar în Niger, pentru a-l repune în funcţie pe Mohamed Bazoum şi că Comunitatea Economică a Statelor Africii de vest (CEDEAO) este o roganizaţie ”în solda” Franţei, o fostă putere colonială în regiune.

CEDEAO a impus sancţiuni economice şi financiare dure Nigerului, în urma loviturii de stat, şi a ameninţat regimul militar cu folosirea forţei armatei în vederea restabilirii ordinii constituţionale.

Franţa a staţionat în Niger 1.500 de militari, care ajutau regimul lui Bazoum să lupte împotriva unor grupări jihadiste care însângerează de ani de zile atât Nigerul, cât şi o mare parte a Sahelului.

AMBASADORII GERMANIEI ŞI NIGERIEI NU AU FOST EXPULZAŢI

Ambasadorii Germaniei şi Nigeriei nu sunt expluzaţi, la fel ca cel francez, aşa cum se arăta într-o falsă scrisoare - a cărei autenticitate a fost confirmată iniţial în mod greşit AFP de către serviciul de comunicare al Consiliului Naţional al Salvării Patriei (CNSP, junta), care a retractat ulterior.

Şeful diplomaţiei al lui Mohamed Bazoum, Hassoumi Massoudou, a subliniat la rândul său, într-o postare pe reţeaua de socializare X (fosta twitter),  că ”ambasadorul (francez) a fost acreditat de către preşedinte”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.