Myanmarul, la conducerea căruia se află o juntă militară, a primit două avioane de luptă ruseşti Su-30, prima livrare dintr-un contract mai larg, a declarat duminică pentru agenţia RIA Charlie Than, ministrul comerţului din Myanmar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rusia şi Myanmar au semnat un contract în septembrie 2022 pentru livrarea a şase avioane de luptă Su-30SME, a precizat RIA.

"Două avioane au fost deja livrate", a declarat Than pentru RIA, în marja Forumului Economic Estic, forumul anual al Rusiei care are ca scop dezvoltarea cooperării economice în regiune şi încurajarea investiţiilor străine. Reuniunea începe duminică în portul Vladivostok.

Livrarea are loc în plin război desfăşurat de Rusia în Ucraina, în condiţiile în care Rusia caută la rândul ei noi furnizori de arme pentru a putea susţine efortul de aprovizionare a trupelor.

Avionul de luptă multirol Suhoi Su-30SME este conceput pentru angajarea ţintelor aeriene ale inamicului, recunoaştere aeriană, angajare în luptă şi antrenamentul piloţilor, potrivit Rosoboronexport, exportatorul de arme al Rusiei, controlat de stat.

Pe de altă parte, Than a declarat pentru agenţia rusă TASS că la Forumul Economic Estic vor fi semnate o serie de acorduri bilaterale, inclusiv privind dezvoltarea turismului între cele două ţări.

Statele Unite au avertizat că susţinerea Rusiei pentru conducătorii militari din Myanmar este inacceptabilă şi destabilizatoare, furnizarea de arme către acest regim contribuind la alimentarea unui conflict devenit o catastrofă pentru ţară.

Ministrul rus al apărării şi şeful diplomaţiei au vizitat Myanmarul, în timp ce şeful juntei, Min Aung Hlaing, a fost în Rusia de mai multe ori din 2021 şi a primit un titlu onorific de doctor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.