Un tribunal din Ankara l-a condamnat pe un judecător din cadrul unui tribunal ONU pentru crime de război la şapte ani şi şase luni de închisoare, stabilind că este ”membru al unei organizaţii teroriste”, a anunţat joi Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga, relatează Reuters şi The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul Aydin Sedaf Akay a fost plasat în arest din septembrie, între zecile de mii de oficiali turci arestaţi în cadrul unei epurări vizând persoane şi organizaţii, în urma tentativei de lovitură de stat din iulie, soldată cu sute de morţi.

CPI subliniază în acest comunicat că acţiunile Turciei încalcă dreptul internaţional, în contextul în care Akay se bucură de imunitate diplomatică.

Potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu, Akay a fost condamnat miercuri, precizează The Associated Press.

Akay - un fost ambasador şi un judecător membru al Mecanismelor ONU pentru Tribunale Penale Internaţionale - a fost acuzat de legături cu fostul predicator Fethullah Gulen, autoexilat în Statele Unite.

Ankara îl acuză pe Gulen că se află în spatele puciului eşuat de vara trecută. Însă fostul predicator respinge aceste acuzaţii.

ONU a criticat Turcia din cauza epurărilor fără precedent în urma tentativei de lovitură de stat.

După ce l-a condamnat, tribunalul din Ankara l-a eliberat pe Akay sub control judiciar şi i-a interzis să părăsească ţara.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.