Donald Trump nu poate bloca timp de opt ani citaţia unui procuror pentru predarea declaraţiilor sale fiscale, a decis joi un judecător federal, aceasta fiind o nouă lovitură dată eforturilor de lungă durată ale preşedintelui de a-şi proteja situaţia financiară. Preşedintele american a contestat imediat decizia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul districtual Victor Marrero din Manhattan a respins argumentele lui Trump că citaţia trimisă de procurorul districtual din Manhattan Cyrus Vance adresată preşedintelui firmei de contabilitate Mazars USA este ”cu mult exagerată” şi emisă cu rea credinţă.

În decizia sa de 103  pagini, Marrero a mai afirmat că blocarea citaţiei de către Trump, care a fost emisă în august anul trecut, ar echivala unei ”extinderi nedrepte” a imunităţii prezidenţiale.

”Justiţia trebuie să pună capăt acestei controverse”, a scris Marrero.

Trump a contestat imediat decizia şi a înregistrat o moţiune de urgenţă pentru amânarea predării declaraţiilor sale fiscale, afirmând că punerea în aplicare a citaţiei i-ar provoca un rău ireparabil prin dezvăluirea unor ”informaţii confidenţiale, private”.

Litigiul şi regulile marelui juriu referitoare la confidenţialitatea datelor fac improbabil ca declaraţiile financiare ale lui Trump să devină publice înainte de alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie.

Vorbind reporterilor la Casa Albă, Trump a spus că acest caz va reveni probabil la Curtea Supremă, care pe 9 iulie a respuns argumentul său anterior că este imun la investigaţiile penale ale statelor în timp ce se află în funcţie.

Curtea Supremă a afirmat că preşedintele republican poate contesta citaţia pe alte argumente. Marrero a mai decis în octombrie anul trecut că Vance,, un democrat, poate pune în aplicare citaţia.

”Aceasta este o continuare a cele mai dezgustătoare vânătoare de vrăjitoare din istoria ţării noastre. Este o expediţie de pescuit supremă”, a spus Trump reporterilor.

Un purtător de cuvânt al lui Vance a refuzat să comenteze.

Trump se luptă de mult timp cu încercările parlamentarilor şi procurorilor de a obţine declaraţiile sale fiscale şi prin refuzul de a le face publice se diferenţiază de practica predecesorilor săi din ultimele decenii.

Citaţia are legătură cu o investigaţie penală desfăşurată de Vance referitoare la Trump şi Trump Organization.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.