Ruth Bader Ginsburg, judecătoare emblematică la Curtea Supremă a Statelor Unite, apărătoare a drepturilor femeilor, a murit din cauza unui cancer la vârsta de 87 de ani, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ginsburg a murit vineri, în casa ei din Washington DC, înconjurată de familie, a transmis Curtea Supremă.

Anul acesta, ea a făcut chimioterapie după ce cancerul pancreatic a recidivat.

Feministă proeminentă, Ruth Bader Ginsburg a devenit o figură importantă a liberalilor din SUA. Ea a fost cel mai vârstnic judecător şi a doua femeie care a făcut parte din Curtea Supremă, unde a activat timp de 27 de ani.

„Naţiunea noastră a pierdut un jurist de statură istorică”, a spus judecătorul John Roberts într-un comunicat. „Noi, la Curtea Supremă, am pierdut un coleg apreciat. Astăzi suntem în doliu, dar cu încredere că generaţiile viitoare îşi vor aminti de Ruth Bader Ginsburg aşa cum am ştiut-o - apărătoare neobosită şi fermă a justiţiei”.

Ea a fost unul dintre cei patru judecători liberali din Curte. În urma decesului ei, preşedintele Donald Trump poate încerca să îşi extindă slaba majoritate conservatoare chiar înainte de alegerile din noiembrie.

Cu câteva zile în urmă, Ginsburg şi-a exprimat dezacordul cu privire la o astfel de mutare. „Dorinţa mea cea mai mare este să nu fiu înlocuită înainte ca un nou preşedinte să fie instalat”, i-a scris ea nepoatei sale, potrivit National Public Radio. 

Preşedintele american este aşteptat să nominalizeze un înlocuitor republican al lui Ginsburg cât mai curând, au declarat surse de la Casa Albă.

Trump, aflat în Minnesota la un miting, a reacţionat la aflarea veştii că Ginsburg a murit: „Nu am ştiut asta. A dus o viaţă minunată, ce altceva poţi spune?”.

Mai târziu, el a spus într-un comunicat că Ginsburg a fost „un titan al legii” şi o „minte sclipitoare”.

Un judecător la Curtea Supremă activează pe viaţă sau până decide să se retragă. Cea mai înaltă Curte de justiţie din SUA are, deseori, ultimul cuvânt în cazul legilor controversate, dispute între state şi guvernul federal şi apeluri finale.

Joe Biden, candidatul democrat pentru fotoliul de la Casa Albă, a spus că, „fără îndoială”, cel care va câştiga alegerile ar trebui să numească înlocuitorul lui Ginsburg.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.