Judecătoarea Ketanji Brown Jackson, nominalizată de către Joe Biden la Curtea Supremă, s-a angajat, în audieri în vederea confirmării în post în Senat, să apere ”marea experienţă” democratică americană în cazul în care va deveni prima femeie de culoare membră a acestei influente instituţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ketanji Brown Jackson, în vârstă de 51 de ani, a insistat asupra ”independenţei” şi ”neutralităţii” sale, în faţa membrilor Comisiei Judiciare a Senatului, însărcinată să-i examineze candidatura, transmisă în direct de televiziunile americane.

Ea le-a adus un omagiu tuturor celor care au ajutat-o să ajungă la acest nivel, în frunte cu părinţii săi, fără să insiste asupra dimensiunii istorice a nominalizării sale.

”După ce am trăit personal segregarea rasială”, ”ei m-au învăţat că, spre deosebire de ei, care au fost nevoiţi să înfrunte numeroase obstacole, dacă muncesc din greu, în America, pot deveni cine vreau să devin”, a declarat ea.

Judecătoarea a salutat ”integritatea, civismul şi graţia” judecătorul progresist Stephen Breyer pe care-l poate înlocui în funcţie, după vacanţă, şi căruia i-a fost asistentă la Universitatea Harvard.

Potrivit lui Breyer, dreptul are menirea ”să facă să trăiască împreună oameni foarte diferiţi”, a subliniat ea.

”Dacă voi fi confirmată (în funcţie), sper să am aceeaşi stare de spirit”, a adăugat ea.

Magistrata a luat cuvântul în faţa celor 22 de senatori din Comisia Judiciară, care au salutat, la unison, ”natura istorică a nominalizării” sale.

Între cei 115 judecători care au făcut parte din Curte s-au adlat doar doi bărbaţi de culoare şi cinci femei - dintre care niciuna afroamericană, au subliniat mai mulţi senatori.

”Aceasta este o zi de bucurie”, a subliniat senatorul de culoare democrat Cory Booker, ”Senatul se pregăteşte să spargă un nou plafon de sticlă!”.

În afara acestui simbol, o eventuală confirmare nu va schimba echilibrul de forţe în ”templul dreptului” american, în care judecătorii conservatori deţin o majoritate confortabilă de şase din nouă.

În contextul în care democraţi deţin controlul în Senat, magistrata are şanse bune să fie confirmată în funcţie prin vot - probabil la începutul lui aprilie.

La fel ca la confirmarea la Curtea federală de Apel din Washington, Ketanji Brown Jackson ar putea obţine inclusiv câteva voturi republicane.

Însă ea înfruntă marţi şi miercuri un interogatoriu al opoziţiei republicane.

În declaraţiile lor preliminare de luni, republicanii au promis să fie ”respectuoşi” şi şi-au schiţat unghiul de atac.

Şedinţa de interpelare ”nu va fi un circ politic” şi ”nu va viza problema rasială, ci subiecte de fond”, a subliniat senatorul Ted Cruz care, la fel ca alţi membri ai Comisiei are ambiţii prezidenţiale.

Cu şapte luni înainte de alegerile de la jumătate de mandat, senatorii republicani ar urma să insiste asupra temelor lor de campanie electorală, în frunte cu un presupus laxism al preşedintelui Joe Biden faţă de o infracţionalitate în creştere puternică.

În acest sens, ei au atacat experienţa judecătoarei Jackson în sistemul penal.

Un fapt unic în cazul unei candidate la Curtea Supremă, Ketanji Brown Jackson a lucrat ca avocat în cadrul serviciilor de ajutor jurisdicţional, iar în această calitate a reprezentat inculpaţi săraci.

Ea a făcut parte, de asemenea, dintr-o Comisie însărcinată să prezinte recomandări cu privire la baremul pedepselor federale.

”Le-aţi dorit întotdeauna mai multă libertate infractorilor înrăiţi”, a acuzat-o Marsha Blackburn, iar alt senator s-a declarat ”tulburat” de faptul că a apărat sute de deţinuţi de la Guantanamo.

Senatorul Josh Hawley a acuzat-o, la rândul său, că, după ce a devenit judecătoare, a pronunţat pedepse mici în dosare de pornografie infantilă.

Anticipând aceste atacuri, senatorul democrat Dick Durbin i-a îndemnat la reţinere.

”Cer fiecărui membru al acestei Comisii să se gândească la felul în care îi va judeca Istoria”, a subliniat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.