O judecătoarea aericană a blocat decizia lui Donald Trump de a interzice recrutarea de militari transgen, refuzând în schimb să se pronunţe asupra suportării tratamentelor medicale ale celor care lucrează deja în armată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătoarea Colleen Kollar-Kotelly, de la un tribunal federal din Washington, a dispus ”o întoarcere la statu-quo”, adică la o măsură emblematică a predecesorului democrat al lui Trump Barack Obama, care a decis ca armata să înceapă să primească recruţi transgen la 1 iulie 2017.

În fapt, hotărârea cere să se revină la un memorandum semnat pe 30 iunie de secretarul Apărării Jim Mattis, care amâna la 1 ianuarie 2018 punerea în aplicare a acestei noi reguli.

Preşedintele american a semnat la sfârşitul lui august un document prin care ordona Pentagonului să nu mai recruteze persoane transgen, dar care lăsa la latitudinea Departamentului Apărării să tranşeze cazurile celor deja înrolaţi.

Concret, Donald Trump cereea Pentagonului ”să revină la politica şi practicile aplicate de mult timp în forţele armate pe tema persoanelor transgen” începând de la 23 martie 2018.

Într-un text transmis secretarului Apărării, Trump sublinia de asemenea că Pentagonul nu va mai suporta tratamentele medicale ale militarilor transgen care lucrează deja în armată.

Asupra acestui punct, judecătoarea a respins plângerea depusă la începutul lui august împotriva lui Donald Trump şi Pentagonului de către opt militari transgen, şi anume cinci femei care au dorit să-şi păstreze anonimatul - dintre care una este ofiţer în Forţele Terestre, pe punctul de a fi trimise în Irak -, un bărbat care a cerut şi el anonimatul şi doi militari identificaţi drept Regan Kibby (19 ani) şi Dylan Kohere (18 ani).

Toţi denunţau incertitudinea viitorului lor, explicând că nu ştiau dacă îşi vor păstra postul.

NECONSTITUŢIONAL

Preşedinţia americană a cerut respingerea pur şi simplu a plângerii, argumentând că noua politică de înrolare a persoanelor transgen nu a fost însă implementată.

Însă judecătoarea a apreciat că simpla anunţare a noii politici i-a afectat pe petenţi, dintre care unii au simţit, în urma acestui anunţ, o diferenţă clară în modul în care sunt tratatţi în cadrul armatei.

Într-un comunicat, Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (ACLU) şi-a exprimat satisfacţia faţă de această hotărâre a justiţiei, amintind că a depus la rândul ei o plângere la un tribunal din Maryland, în numele altor militari transgen.

”Aceasta este prima decizie împotriva interdicţiei preşedintelui Trump, dar nu ultima”, a apreciat un avocat al asociaţiei, Joshua Block.

”Tribunalele federale recunosc ceea ce toată lumea ştie deja, şi anume că decizia impulsivă a preşedintelui Trump de a le interzice persoanelor transgen să servească în armată este sfruntat anticonstituţională”, a subliniat el.

Potrivit unor estimări, între 1.320 şi 15.000 de persoane transgen servesc în armata americană, din cei 1,3 militari aflaţi în serviciul activ.

Cinci militari transgen au depus plângere împotriva lui Donald Trump şi Pentagonului la începutul lui august. Cele cinci femei denunţă incertitudinea cu privire la viitorul lor şi subliniază că nu ştiu dacă îşi vor păstra postul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.