Senatul Statelor Unite începe luni audierea judecătoarei Amy Coney Barrett, nominalizată de către Donald Trump la Curtea Supremă, în pofida opoziţiei democraţilor, care au însă puţine pârghii să-i împiedice confirmarea înaintea alegerilor de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Magistratata în vârstă de 48 de ani a fost desemnată la 26 septembrie de către preşedintele republican în exerciţiuu să-i succeadă progresistei Ruth Bader Ginsburg, decedată cu opt zile mai înainte de cancer.

Potrivit Constituţiei, ea urmează să fie supusă validării Senatului pentru a intra în ”templul” dreptului american, din care fac deja parte cinci judecători conservatori din nouă.

Democraţii şi candidatul lor Joe Biden cer să se aştepte verdictul urnelor în vederea ocupării acestui post pe viaţă, extrem de influent, însă Donald Trump vrea să avanseze cât mai rapid pentru a le da satisfacţie alegătorilor din dreapta religioasă.

Judecătoarea Barrett este foarte bine văzută în mediile religioase, pe ale căror valori le împărtăşeşte, începând cu o opoziţie afişată faţă de avort şi un ataşament faţă de cuplu ca uniunea ”unui bărbat cu o femeie”, potrivit unei scrisori pe care i-a trimis-o în 2015 Papei.

O catolică practicantă şi mamă a şapte copii, dintre care doi adoptaţi, iar ultimul bolnav de trisomia 21, ea a declarat la un moment dat că are drept ”cauză” ”să servească Regatul lui Dumnezeu”.

Apartenenţa sa la un mic grup catolic -  People of Praise - cu rituri care ies din canoanele oficiale, a făcut obiectul unei atenţii deosebite în ultimele zile.

”OAMEMI AI CREDINŢEI”

Însă magistrata, cunoscută prin argumentele sale juridice cizelate, dă asigurări că face distrincţie între convingerile sale personale şi activitatea sa de judecătoare.

În Senat, ea urmează să sublinieze că va depune întotdeauna efortul să facă ”maximum pentru a ajunge la rezultatul cerut de lege, indiferent de preferinţele mele personale”.

”Tribunalele nu sunt făcute să rezolve fiecare problemă sau să corecteze orice greşeală din viaţa noastră publică. Deciziile în domeniul politicilor publice (...) trebuie luate de aripi politice care sunt alese şi dau socoteală poporului”, urmează ea să spună în prezentarea sa, publicată de mai multe publicaţii.

Susţinătorii săi consideră că ea este victima unei ostilităţi faţă de religie.

”Atacurile permanente ale senatorilor democraţi şi presei la adresa credinţei judecătoarei Barrett sunt o ruşine”, a denunţat preşedintele Senatului, liderul majorităţii republicane Mitch McConnell.

”Sper că ea va avea o audiere onestă şi că nu vom mai vedea noi atacuri împotriva credinţei sale creştine”, a adăugat vicepreşedeintele Mike Pence, în dezbaterea sa cu partenera de cursă a lui Joe Biden Kamala Harris.

Într-o ţară în care doar un sfert din populaţie se declară atee sau făeă religie, Harris a evitat capcana.

”Joe Biden şi cu mine suntem oameni ai credinţei şi este o insultă să se sugereze că putem îndepărta pe cineva din cauza credinţei sale”, i-a replicat senatoarea, care face parte din Comisia Judiciară, însărcinată să o audieze pe Barrett.

Fără să o atace pe judecătoare, Kamala Harris a repetat că este imposibil ca aceasta să fie confirmată, în contextul în care ”patru milioane de americani au votat deja” anticipat.

Fără să se refere la dreptul la avrot, care-i împarte pe americani, ea a insistat asupra faptului că o Curte Supremă remaniată riscă mai întâi să anuleze emblematica lege a preşedintelui Barack Obama ACA - sau Obamacare -, care a lărgit asigurările de sănătate la milioane de oameni.

”ŢINUTĂ DE ASTRONAUT”

În pofida opoziţiei lor faţă de confirmarea judecătoarei "ACB", democraţii au puţine mijloace de a bloca acest proces.

Mitch McConnell controlează calendarul şi procedura în Senat. Republicanii dispun, în plus, de o majoritate de 53 din cele 100 de voturi în Camera superioară a Congresului.

În pofida faptului că două alese republicane - Lisa Murkowski şi Susan Collins - au anunţat că nu vor vota confirmarea judecătoarei Barrett înainte de 3 noiembrie, republicanii au suficiente voturi să-i dea undă verde magistratei rapid.

Numai covid-19 le poate aminţa calendarul. Trei senatori republicani - Mike Lee, Thom Tillis şi Ron Johnson - au fost testaţi pozitiv cu covid-19 şi s-au plasat în carantină în urmă cu aproximativ zece zile.

Primii doi, care fac parte din Comisia Judiciară, vor putea să participe prin voiideoconferinţă la audirea judecătoarei Barrett.

Însă este necesar ca cei trei să fie prezenţi fizic în ziua votului în sesiune plenară, ceea ce er putea ridica o problemă de securitate sanitară.

O dovadă a hotărârii lor de a smulge această victorie înainte de scrutin este faptul că Ron Johnson s-a declarat pregătiti să vină în ”ţinută de astronaut” dacă este necesar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.