Liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, le-a cerut liderilor coaliţiei aflate la putere în Italia să aibă o întâlnire cu reprezentanţii săi, el dorind să obţină susţinerea oficială a Italiei, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Liga Nordului şi-a exprimat susţinerea faţă de Guaido, însă partenerul de coaliţie, Mişcarea 5 Stele, nu a făcut acelaşi pas, Italia neavând o poziţie oficială faţă de criza din Venezuela.
 
Într-o scrisoare de pe 5 februarie distribuită de liderul Ligii, Matteo Salvini, Guaido întreabă dacă poate trimite o delegaţie „pentru a ilustra planul de acţiune pentru a readuce democraţia în Venezuela prin alegeri corecte”.
 
„Actuala criză umanitară afectează toate persoanele din Venezuela, inclusiv pe cei peste 100.000 de italieni care locuiesc aici”, se arată în scrisoare. O sursă din Mişcarea 5 Stele a informat că liderul grupării, Luigi Di Maio, a primit o scrisoare similară.
 
În jur de 20 de naţiuni europene, printre care Mare Britanie, Germania, Franţa şi Spania l-au recunoscut oficial pe Juan Guaido drept preşedinte al Venezuelei.
 
„Maduro este un criminal, este un preşedinte abuziv, decăzut şi expirat”, a declarat Salvini marţi. „Este un preşedinte ilegal care torturează, arestează, înfometează şi  masacrează oamenii iar acolo este o comunitate care are dreptul de a vota liber”, a adăugat el.
 
Alessandro Di Batista, un membru important al Mişcării 5 Stele, a declarat că susţinerea oficială faţă de Guaido ar însemna implicarea în politica internă a Venezuelei şi ar deschide calea către o intervenţie militară.
 
Preşedintele italian Sergio Mattarela, care are un rol formal şi nu se implică de obicei în politicile de zi cu zi, a făcut apel la guvern să îl susţină pe Guaido.
 
„Trebuie să arătăm responsabilitate şi claritate faţă de o poziţie comună luată de toţi partenerii şi aliaţii noştri din UE”, a afirmat el la un eveniment din Roma luni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.