Premierul britanic Boris Johnson nu propune o alternativă realistă la ”plasa de siguranţă” irlandeză (”backstop”), o dispoziţie controversată din acordul Brexitului, îşi exprimă regretul Comisia Europeană (CE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o scrisoare adresată conducătorilor europeni, Boris Johnson, care spune că vrea să părăsească Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie cu sau fără acord, evocă ”aranjamente” în vederea înlocuirii acestui dispozitiv.

Însă această scrisoare ”nu propune o soluţie operaţională legală în vederea evitării reimpunerii unei frontiere dure pe insula irlandeză”, subliniază o purtătoare de cuvânt a CE.

”Poziţia noastră cu privire la backstop este binecunoscută (...). Acesta este singurul mijloc identificat până în prezent de cele două părţi în vederea onorării acestui angajament”, adaugă ea.

La rândul său, Donald Tusk a apreciat că Boris Johnson nu a propus vreo ”alternativă realistă”.

”Backstopul este o asigurare menită să evite o frontieră fizică pe Insula Irlanda, în aşteptarea găsirii unei alternative”, scrie el pe Twitter.

”Cei care sunt împotriva backstopului şi nu propun alternative realiste sunt, în realitate, în favoarea reimpunerii unei frontiere, chiar dacă nu recunosc acest lucru”, subliniază preşedintele Consiliului European.

Boris Johnson consideră că această dispoziţie, care cristalizează opoziţia ”Brexiter”-ilor faţă de acordul negociat de Theresa May, aduce atingere suveranităţii britanice.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.