Premierul britanic Boris Johnson i-a propus vineri preşedintelui francez Emmanuel Macron ”restabilirea unei cooperări între Franţa şi Regatul Unit” după criza diplomatică a submarinelor, a anunţat Palatul Élysée în urma unei convorbiri între cei doi lideri, ”la cererea” premierului britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson ”şi-a exprimat intenţia de a restabili o cooperare între Franţa şi Regatul Unit, potrivit valorilor şi intereselor noastre comune (modificări climatice, regiunea indo-pacifică, terorism). Preşedintele Republicii i-a răspuns că-i aşteată propunerile”, precizează într-un scurt comunicat preşedinţia franceză.

Această discuţie re loc la două zile după o convorbire la telefon între Macron şi omologul său american Joe Biden, care a permis o reducere a tensiunilor între Paris şi Washington, după anunţarea, la 15 septembrie, a unui parteneriat strategic, AUKUS, între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, soldat cu anularea unui mega-contract de achiziţionare a 12 submarine franceze cu propulsie clasică de către Canberra.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Emmanuel Macron a decis ca ambasadorul francez în Statele Unite Philippe Etienne să se întoarcă la Washington săptămâna viitoare.

Nicio decizie nu a fost anunţată, însă, cu privire la întoarcerea în Australia a ambasadorului francez, de asemenea chemat la Paris.

În schimb, o rechemare a ambasadorului francez la Londra a fost considerată inutilă, deoarece, potrivit ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, ”Marea Britanie este, în acest caz, cam a cincea roată la căruţă”.

”Cunoaştem oportunismul permanent” al britanicilor, denunţa duminică Le Drian.

Parisul a anulat, un semn al nemulţumirii sale, o întâlnire privată, prevăzută săptămâna aceasta între ministrul francez al Apărării Florence parly şi omologul său britanic Ben Wallace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.