Premierul britanic Boris Johnson i-a propus vineri preşedintelui francez Emmanuel Macron ”restabilirea unei cooperări între Franţa şi Regatul Unit” după criza diplomatică a submarinelor, a anunţat Palatul Élysée în urma unei convorbiri între cei doi lideri, ”la cererea” premierului britanic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson ”şi-a exprimat intenţia de a restabili o cooperare între Franţa şi Regatul Unit, potrivit valorilor şi intereselor noastre comune (modificări climatice, regiunea indo-pacifică, terorism). Preşedintele Republicii i-a răspuns că-i aşteată propunerile”, precizează într-un scurt comunicat preşedinţia franceză.

Această discuţie re loc la două zile după o convorbire la telefon între Macron şi omologul său american Joe Biden, care a permis o reducere a tensiunilor între Paris şi Washington, după anunţarea, la 15 septembrie, a unui parteneriat strategic, AUKUS, între Statele Unite, Australia şi Regatul Unit, soldat cu anularea unui mega-contract de achiziţionare a 12 submarine franceze cu propulsie clasică de către Canberra.

Emmanuel Macron a decis ca ambasadorul francez în Statele Unite Philippe Etienne să se întoarcă la Washington săptămâna viitoare.

Nicio decizie nu a fost anunţată, însă, cu privire la întoarcerea în Australia a ambasadorului francez, de asemenea chemat la Paris.

În schimb, o rechemare a ambasadorului francez la Londra a fost considerată inutilă, deoarece, potrivit ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian, ”Marea Britanie este, în acest caz, cam a cincea roată la căruţă”.

”Cunoaştem oportunismul permanent” al britanicilor, denunţa duminică Le Drian.

Parisul a anulat, un semn al nemulţumirii sale, o întâlnire privată, prevăzută săptămâna aceasta între ministrul francez al Apărării Florence parly şi omologul său britanic Ben Wallace.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.