Premierul britanic Boris Johnson a anunţat un nou ajutor militar pentru Ucraina, un pachet în valoare de 300 de milioane de euro, în cadrul unei alocuţiuni în faţa Parlamentului ucrainean, relatează CNN. Pachetul de asistenţă va include ”radare pentru a identifica artileria care bombardează oraşele, drone de transport greu, mii de dispozitive de vedere nocturnă”, rachete antinavă de tip Brimstone şi sisteme antiaeriene de tip Stormer, precum şi o flotă compusă din 13 vehicule blindate. De asemenea, Johnson a afirmat că statele occidentale au comis o greşeală colectivă în 2014, când Crimeea a fost cucerită de Rusia şi a început războiul în Donbas, deoarece nu s-au grăbit să aplice sancţiuni preşedintelui Putin, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi, în Marea Britanie, vom face tot ce putem pentru a trage (n.r. Rusia) la răspundere pentru aceste crime de război, iar în acest moment de incertitudine, de frică şi îndoială continuă, am un mesaj pentru voi astăzi: Ucraina va câştiga. Ucraina va fi liberă”, a afirmat premierul britanic, conform CNN.

Ajutorul militar include ”radare pentru a identifica artileria care vă bombardează oraşele, drone de transport greu pentru a vă consolida forţele şi mii de dispozitive de vedere nocturnă”, a mai declarat el.

”Vom continua să furnizăm Ucrainei, alături de ceilalţi prieteni ai voştri (n.r. statele occidentale), arme, finanţare şi ajutor umanitar, până când ne vom atinge obiectivul pe termen lung, care trebuie să fie cel de a întări Ucraina, încât nimeni să nu îndrăznească să vă atace din nou”, a adăugat Johnson.

”Sunteţi stăpânii destinului vostru şi nimeni nu poate sau nu ar trebui să impună nimic ucrainenilor”, a mai subliniat premierul britanic, potrivit BBC.

”Noi, care suntem prietenii voştri (n.r. ucrainenilor), trebuie să fim umili cu privire la ceea ce s-a întâmplat în 2014, pentru că Ucraina a fost invadată în trecut pentru prima dată, când Crimeea a fost luată din Ucraina şi a început războiul din Donbas”, a mai precizat oficialul britanic.

”Adevărul este că am fost prea lenţi să înţelegem ce se întâmplă cu adevărat şi am eşuat în mod colectiv să impunem la acea vreme sancţiunile pe care ar fi trebuit să le aplicăm lui Vladimir Putin. Nu putem face din nou aceeaşi greşeală”, a continuat el.

Boris Johnson a mai argumentat că liderul rus Vladimir Putin ”şi-a semănat singur seminţele catastrofei” invadând Ucraina.

Ucraina ”nu numai că a realizat cea mai mare faptă de arme a secolului 21” ripostând, ci a ”demascat nebunia istorică a lui Putin, eroarea colosală pe care numai un autocrat o poate face”, a mai explicat el.

”Greşeala lui Putin a fost să invadeze Ucraina, iar carcasele armurii ruseşti care au pângărit câmpurile şi străzile voastre sunt urmele nu numai ale nebuniei lui, ci şi ale pericolelor autocraţiei însăşi”, a mai spus Johnson.

”Faptele lui reprezintă o reclamă pentru democraţie”, a conchis el.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.