Fostul consilier al lui Donald Trump în probleme de securitate naţională John Bolton îşi exprimă îngrijorarea faţă de pericolul ”sindromului Havana” la adresa Statelor Unite şi preşedintelui însuşi şi îndeamnă să se facă lumină cu privire la acest rău misterios care afectează diplomaţi americani în întreaga lume, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă ne-am afla în război, iar adversarul i-ar putea scoate din joc pe preşednte şi pe conslierii săi cei mai apropiaţi (...), asta ne-ar face extrem de vulnerabili”, estimează John Bolton într-un fragment dintr-un interviu care urmează să fie difuzat duminică în emisiunea CBS ”60 minutes”.

”Nu ştim dacă vom face faţă cu bine unei asemenea ameninţări”, afrmă el, ”însă mi-ar plăcea să ne concentrăm să găsim răspunsul acum şi nu când va fi, poate, prea târziu”.

Acest ”sindrom de la Havana” - dureri de cap, stări de greaţă, uneori leziuni neurologice - a afectat diplomaţi şi militari americani mai întâi în capitala Cubei, după care a fost înregistrat şi în alte părţi ale lumii, în China, Germania, Australia, Rusia, Austria, dar şi la Washington.

El ar fi afectat un oficial din cadrul Consiliului SecurităţiiNaţionale (NSC) de la Casa Albă, care s-ar fi simţit brusc rău în timp ce mergea în parcul din apropierea sediului Executivului american, dezvăluia CNN anul trecut.

CBS precizează că a stat de vorbă cu oficiali de rang înalt din cadrul Securităţii Interne a administraţiei Trump, care au declarat că au avut ”vertij, s-au simţit confuzi” şi au avut pierderi de memorie pe când se aflau la Casa Albă sau acasă, în regiunea Washingtonului.

”Acesta este un dosar foarte complicat, ştiţi, cu un mare număr de incidente, care au implicaţii diferite”, declară actualul director al CIA William Burns,tot într-un fragment difuzat de CBS News.

Burns se declară hotărât ”să facă în aşa fel încât oamenii să primească îngrijirile pe care le merită, dar şi să avem, în sfârşit, ultimul cuvânt” în dosar.

În ianuarie, Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) anunţa într-un raport preliminar că nu deţine nicio probă care să-i permită să arate cu degetul vinovatul drept o putere străină.

În raport se arată că majoritatea cazurilor s-ar explica prin afecţiuni medicale - inclusiv bolinediagnosticate - sau factori de mediu şi tehnici.

Aproximativ zece zile mai târziu, Guvernul american anunţa, citând un grup de experţi, că unde electromagnetice ar putea să fi provocat aceste simptome misterioase.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.