Joe Biden va deveni primul preşedinte american în funcţie care va vizita Papua Noua Guinee pentru o călătorie scurtă, dar simbolică, a anunţat joi ministrul de Externe al arhipelagului din Oceania, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Va veni pe 22 mai, dimineaţa, şi va sta doar trei ore”, a spus Justin Tkatchenko, adăugând că discuţiile ar trebui să se concentreze pe economie, securitate şi schimbări climatice.

Preşedintele SUA intenţionează să facă o escală în Port Moresby în mai, în marja călătoriilor sale în Japonia pentru summitul G7 şi a unei vizite la Sydney cu alianţa informală numită QUAD, pe care o formează cu Japonia, Australia şi India, a precizat Ministrul afacerilor Externe.

Această vizită prezidenţială diovedeşte importanţa strategică tot mai mare a Papua Noua Guinee, într-o regiune în care China se afirmă din ce în ce mai mult.

În 2018, preşedintele Xi Jinping a vizitat Port Moresby cu mare fast, steaguri chinezeşti au fost arborate în capitală şi o mare mulţime adunată cu această ocazie. 

Această vizită a fost considerată ca o lovitură diplomatică majoră pentru Beijing.

Oficialii americani şi australieni sunt îngrijoraţi de creşterea rapidă a investiţiilor chineze în Papua Noua Guinee, bogată în resurse.

Mai mulţi secretari de stat americani au făcut vizite în statul suveran în trecut, inclusiv Hillary Clinton. Fostul vicepreşedinte Mike Pence a fost acolo în 2018.

Dar, conform arhivelor Departamentului de Stat care datează de la administraţia lui Theodore Roosevelt din 1901, niciun preşedinte american în exerciţiu nu a vizitat vreodată Papua Noua Guinee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.