Preşedintele american Joe Biden, care desfăşoară o activitate diplomatică intensă în Asia cu scopul de a contracara China, urmează să efectueze o vizită la 10 septembrie în Vietnam, anunţă luni Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El urmează să se întâlnească la Hanoi cu şeful Partidului Comunist vietnamez Nguyen Phu Trong şi cu alţi lideri, ”pentru a evoca mijloace de consolidare a cooperării între Statele Unite şi Vietnam”, se arată într-un comunicat al unei purtătoare de cuvânt a preşedinţiei americane, Karine Jean-Pierre.

Cei doi lideri urmează, potrivit acestui comunicat, să discute despre tehnologie, inovaţie, programe de schimb universitar şi de formare profesuională, dat şi despre modificările climatice, în vederea ”avansării păcii, prosperităţii şi stabilităţii în regiune”.

”Suntem în poziţia în care Filipinele, iar în curând Vietnamul şi Cambodgia, vor de-acum o relaţie cu noi (...), pentru că vor să transmită Chinhei că nu sunt izolaţi”, declara la 10 august Joi Biden, la o întâlnire cu donatori i Partidului Democrat.

Relaţiile Statelor Unite cu Vietnamul s-au consoilidat în ultimii ani, inclusiv în domeniile militar şi economic, iar cele două ţări s-au reconciliat în pofida stigmatelor războiului.

Această vizită a preşedintelui democrat face parte dintr-o ofensivă în toate direcţiile în ţările din Asia, indiferent că sunt sau nu aliate tradiţionale ale Statelor Unite.

Joe Biden i-a primit recent pe liderii Japoniei şi Coreei de Sud într-un summit fără precedent şi l-a invitat în vară pe premierul indian Narendra Modi într-o vizită de stat la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.