Joe Biden a provocat stupoare joi după ce a povestit o întâmplare de familie, cea a unchiului său, care ar fi fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dar, aşa cum se întâmplă adesea cu poveştile de familie, se pare că Joe Biden şi-a luat libertatea de a mai îmbogăţi realitatea, întrucât documentele oficiale arată că acest unchi al său a murit de fapt în urma prăbuşirii avionului său pe mare.

Opoziţia republicană s-a grăbit să ia în derâdere ultima digresiune extravagantă a preşedintelui în vârstă de 81 de ani, pe care a considerat-o o ilustrare a declinului său cognitiv. "Dar da... aşa este Joe...", a comentat ironic contul oficial de pe X al campaniei lui Donald Trump.

Casa Albă i-a luat joi apărarea lui Joe Biden, afirmând că, prin relatarea unei poveşti de familie, preşedintele a vrut să aducă un omagiu soldaţilor şi veteranilor.

Joe Biden a adus un omagiu memoriei unchiului său în timpul unei vizite în oraşul său natal Scranton, în Pennsylvania.

Preşedintele, care avea abia un an când unchiul său a murit în 1944, a mers la un memorial de război şi a atins cu vârful degetelor numele locotenentului Ambrose Finnegan, gravat pe piatra funerară. Avionul său "a fost doborât în Noua Guinee şi nu i-au găsit niciodată trupul pentru că erau mulţi canibali - pe bune - în acea parte a insulei din Oceania", a declarat Joe Biden puţin mai târziu în faţa siderurgiştilor din Pittsburgh, iar apoi din nou în faţa presei.

Însă site-ul oficial al agenţiei americane POW/MIA precizează că avionul lui Ambrose Finnegan "s-a prăbuşit în mare" în largul coastelor Noii Guinee. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a confirmat că unchiul preşedintelui "şi-a pierdut viaţa când avionul său militar s-a prăbuşit în Pacific", şi nu pe uscat. Dar ea i-a luat apărarea lui Joe Biden, pentru care aducerea unui omagiu unchiului său la acest monument a fost un moment "incredibil de emoţionant şi important", potrivit purtătoarei de cuvânt.

Joe Biden "a pus în evidenţă povestea unchiului său" pentru a-şi arăta sprijinul pentru veterani. A fost, de asemenea, o modalitate de a accentua contrastul cu rivalul său prezidenţial Donald Trump, despre care se spune că în timpul mandatului său i-a descris pe soldaţii căzuţi la datorie drept "rataţi", reaminteşte AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.