Preşedintele american Joe Biden subliniază importanţa cunoaşterii întregii istorii americane, ”cu bune şi cu rele”, pe Podul Edmund Pettus la comemorarea ”duminicii sângeroase”, reprimarea brutală, în urmă cu 58 de ani, a unui marş în favoarea drepturilor civice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Istoria contează”, a subliniat preşedintele democrat într-un discurs la Podul Edmund Pettus, la Selma, în statul Alabama (sud), unde sute de activişti pacifişti au fost reprimaţi în mod violent de poliţie la 7 martie 1965.

Acea ”duminică sângeroasă” a traumatizat Statele Unite şi a condus, câteva luni mai târziu la Voting Rights Act, o lege federală care garantează accesul la dreptul la vot tuturor.

Acei manifestanţi ”au obligat America să înfrunte adevărul şi să acţioneze”, a declarat Joe Biden, care acuză în prezent opoziţia că vrea ”să ascundă adevărul” istoric.

”Nu putem alege să învăţăm doar ceea ce vrem să ştim”, a tunat el, în contextul în care o dezbatere este în toi despre predarea trecutului sclavagist şi segregaţionist în şcolile americane.

”Trebuie să ştim totul, cu bune şi cu rele”, a subliniat şeful statului american.

Mai multe state conservatoare au adoptat, începând din 2020, legi prin care interzic predarea ”teoriei critice a rasei”, un concept universitar devenit o formulă înglobatoare a programelor de sensibilizare împotriva rasismului.

Guvernatorul Floridei Ron De Santis, care nutreşte ambiţii prezidenţiale, a apărat recent interzicerea unui curs de liceu despre istoria afroamericană, acuzat de ”îndoctrinarea” tinerilor.

Joe Biden a îndemnat în discursul său la ”atenţie” în privinţa dreptului la vot, ameninţat în opinia sa de către Curtea Supremă, care a anulat în parte Voting Rights Act, dar şi în privinţa a ”zeci de legi” restrictive adoptate în state conservatoare.

Preşedintele american, în vârstă de 80 de ani, a cărui carieră politică are la bază în mare parte susţinerea alegătorilor afroamericani, a îndemnat Congresul să adopte o mare reformă electorală, blocată de către republicani, fără prea mari şanse să se facă auzit în Legislativ.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.