Joe Biden a răspuns ironiilor lui Donald Trump - ”un cretin perfect” - cu privire la apariţia sa în public purtând o mască de protecţie, axându-şi campania la fotoliul de la Casa Albă asupra răspunsului preşedintelui american în criza covid-19, care împarte America, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegând să poarte o mască neagră luni, la prima sa apariţie publică de mai bine de două luni, iar apoi schimbându-şi marţi forografiile de profil pe Facebook şi Twitter cu imagini în care poartă mască de protecţie, candidatul democrat se înscrie într-o opoziţie clară faţă de miliardarul republican, care a evitat mereu să poarte acest echipament de protecţie în public.

Biden nu s-a zgârcit în declaraţii când a fost întrebat despre ironiile promovate de Trump.

”Este un cretin, un cretin perfect, să spună aceste lucruri”, a declarat candidatul democrat.

”Toţi marii doctori din lume spun că trebuie să porţi mască atunci când eşti în mulţime”, a subliniat la CNN fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama.

”Adevărul este că eu cred că trebuie să dai exemplu când conduci”, a adăugat el, catalogând declaraţiile preşedintelui american drept ”şmecherii macho”.

”Asta a ucis oameni, a omorât oameni”, a deplâns Joe Biden, citând bilanţul vertigionos de aproape 100.000 de morţi în Statele Unite, cea maii îndoliată ţară din lume de pandemia covid-19.

În vederea revenirii sale în faţa camerelor de luat imagini, democratul în vârstă de 77 de ani a ales o zi marcată solemn în Statele Unite - amintirea americanilor căzuţi în luptă.

Însoţit de către soţia sa Jill Biden, care purta de asemena o mască neagră, el a depus luni o jerbă la un monument dedicat morţilor în apropiere de domiciliul său în statul Delaware.

La aproximativ 100 de kilometri de acolo, preşedeintele republican, în vârstă de 73 de ani, şi soţia sa Melania Trump particopau la al doilea omagiu adus militarilor în acea zi, fără să poarte mască.

O imagine a lui Biden - care purta celebrii săi ochelari de aviator şi masca, care-i împingeau urechile înainte - a fost postată rapid pe Twitter de către un editorialist al postului favorit al conservatorilor, Fox News, cu un comentariu ironic.

”Asta poate explică de ce lui Trump nu-i place săpoarte mască în public”.

Acest mesaj a fost repostat de către Donald Trump luni seara şi de către mii de navigatori pe Internet.

Întrebat despre acest tweet, preşedintele american a declarat marţi că nu l-a ”criticat” pe  Joe Biden.

”Biden poate purta o mască. Însă el era afară cu soţia sa. Condiţii perfecte, vreme perfectă. Când sunt înăuntru, ei nu poartă măşti. Atunci mi s-a părut foarte neobişnuit să poarte una”, a declaart el la Casa Albă.

”DE ACORD ASUPRA NIMIC”

Fosta mână dreaptă a lui Barack Obama nu a mai ieşit în public din casa sa de la Wilmington de la jumătatea lui martie, când criza covid-19 i-a paralizat brusc campania în vederea alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Joe Biden s-a plimbat de câteva ori departe de camerele de luat imagini, însă şi-a făcut campanie doar prin videoconferinţă, subliniind că respectă ferm ordinul de izolare aflat în vigoare în statul său.

Această opţiune a fost de asemenea ironizată de către republicani şi de către Donald Trump - care-l numeşte ”Joe adormitul” -, care l-au prezentat ca pe un om care se teme de acţiune pe teren, eventual senil.

Întrebat despre aceste declaraţii, Joe Biden a declarat la CNN că preşedintelui republican pare ”să-i fie greu să-şi controleze emoţiile”.

”Pare că devine mai incoerent” pe măsură ce simte că pierde teren în sondaje, l-a atacat candidatul democrat, care a primit marţi susţinerea oficială a celei mari federaţii sindicale americane AFL-CIO.

Cu mască sau fără mască, diferenţa între candidaţi corespunde ”disensiunilor noastre: cele două partide nu sunt de acord asupra nimic, nici măcar asupra măsurilor în domeniul sănătăţii publice”, analizează un politolog de la Universitatea din Virginia, Larry Sabato.

Pandemia, care poate accentuează diferenţele în percepţia pericolului, s-a abătut mai feroce, până acum, asupra regiunilor care votează cu democraţii, unde rata morţilor este mai mare, potrivit unor studii realizate de către New York Times (NYT) şi The Economist.

Acest contrast se explică de asemenea prin tipul susţinătorilor celor doi candidaţi, potrivt lui Larry Sabato.

”Femeile sunt puternic în favoarea măsurilor distanţării sociale şi purtării măştii”, potrivit unor anchete. Or ele îl susţin larg pe Joe Biden, explică el.

”Trump, în schimb, este susţinut larg de bărbaţi albi, mai ales de muncitori albi. Ei percep masca drept un semn de slăbiciune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.