Preşedintele american Joe Biden i-a invitat pe omologii săi japonez şi sud-coreean la o nouă întâlnire la Washington, la întâlnirea lor trilaterală de la Hiroshima, în marja summitului Grupului celor 7 (G7), duminică, a declarat un înalt oficial american, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Liderii au discutat cum să-şi ducă cooperarea trilaterală pe noi culmi”, inclusiv cu o nouă coordonare în faţa ”ameninţărilor nucleare şi cu rachete ilicite ale Coreei de Nord”, a spus Casa Albă într-o declaraţie emisă după întâlnire.

Mai exact, a fost discutată o schemă de schimb de informaţii despre lansările de rachete ale Coreei, de Nord între cele trei ţări, a informat agenţia de presă Yonhap din Coreea de Sud.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida şi preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-au întâlnit bilateral mai devreme în cursul zilei, a treia întâlnire a lor din acest an, în timp ce două ţări din Asia de Est îşi îmbunătăţesc relaţiile pentru a contracara ameninţările regionale de securitate.

Biden i-a felicitat pe Kishida şi Yoon pentru ”munca lor curajoasă de a-şi îmbunătăţi relaţiile bilaterale”, spunând că parteneriatul trilateral este mai puternic datorită eforturilor lor, a spus Casa Albă.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat duminică că expresia de compasiune a prim-ministrului japonez Fumio Kishida pentru cei care au suferit ca muncitori forţaţi sub dominaţia colonială a Japoniei a rezonat în mulţi sud-coreeni.

Yoon, întâlnindu-se cu Kishida în marginea summitului G7, i-a lăudat eforturile de a răspunde provocărilor globale în materie de securitate şi economie.

La Seul, la începutul acestei luni, Kishida a spus: ”Pentru mine personal, mă doare inima când mă gândesc la mulţi oameni care au îndurat suferinţe şi dureri teribile în circumstanţele dificile ale vremii”.

Întâlnirea de duminică a fost a treia între cei doi anul acesta, marcând un dezgheţ în ani de relaţii îngheţate dintre vecinii asiatici.

Coreea de Sud a anunţat la începutul lunii martie un plan pentru companiile sale de a compensa victimele muncii forţate în timpul colonizării Japoniei din 1910-1945 a Peninsulei Coreene.

Înainte de întâlnirea lor de duminică, Yoon şi Kishida au vizitat Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, pentru a-şi aduce un omagiu la un memorial pentru coreenii care au murit în bombardamentele atomice americane în Japonia în 1945.

”Simt că vizita noastră a fost importantă atât pentru Japonia, cât şi pentru relaţiile sud-coreene, precum şi pentru ca noi să ne rugăm pentru pacea mondială”, i-a spus Kishida lui Yoon despre prima vizită la memorial a liderilor ambelor ţări împreună.

Vizita comună simbolizează eforturile ambilor lideri de a înfrunta trecutul dureros şi de a se vindeca de acesta, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Yoon, Lee Do-woon, într-un briefing.

”Înseamnă, de asemenea, că cele două ţări, împreună cu aliatul lor, SUA, vor răspunde colectiv la ameninţările nucleare din regiunea Asiei de nord-est şi din lume”, a spus Lee.

Aproximativ 100.000 de coreeni au suferit în bombardamentele de la Hiroshima şi Nagasaki, jumătate dintre ei murind în acel an. Aproximativ 43.000 s-au întors în Coreea de Sud şi 2.000 au plecat în Nord, potrivit Asociaţiei Victimelor Bombelor Atomice din Coreea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.