Casa Albă a prezentat miercuri, cu ocazia Zilei Mondiale a luptei împotriva SIDA, o strategie al cărei obiectiv este ”să pună capăt a epidemiei până în 2030” în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden urmează să evoce mai târziu, miercuri, liniile mari ale acestei strategii, care vizează să reducă cu 75% - până în 2025 - numărul infecţiilor cu HIV şi cu 90% - până în 2030 -, potrivit unei foi de drum prezentată de către administraţia americană.

În acest sens este necesară implementarea unei ”abordări mai coordonate şi mai integrate”, declară sub protecţia anonimatului un oficial de la Casa Albă.

În afară de dimeniunea medicală, Guvernul american vrea, de asemnea, să ţină cont de factori sociali - precum dificultăţi de acces la locuinţă sau insecuritatea alimentară -, care pot influenţa diagnosticul sau tratamentul.

Administraţia Biden vrea totodată să eticheteze rasismul drept o ”ameninţare la adresa sănătăţii publice”, în măsura în care discriminarea afectează accesul la îngrijiri de sănătate sau riscul contractării HIV.

Pe lângă prevenirea unor noi infectări, această strategie vizează să îmbunătăţească calitatea vieţii a 1,2 milioane de persoane seropozitive, în prezent, în Statele Unite, mai ales a persoanelor mai în vârstă.

În 2019, numărul contaminărlor ci HIV în Statele Unite a atins 34.800.

Acest număr a scăzut cu 8% în perioada 2015-2019, ”un semn al unui progres încurajator”, dar care rămâne ”inegal” în funţcie de populaţiile vizate, estimează administraţia Biden.

SIDA a omorât aproximativ 700.000 de oameni în Statele Unite de când autorităţile au semnalat primele cazuri, în urmă cu aproximativ 40 de ani, aminteşte Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.