Fostul preşedinte american Jimmy Carter a declarat că ar fi dispus să facă o deplasare în Coreea de Nord, ca emisar al administraţiei Trump, pentru a ajuta la detensionarea situaţiei dintre cele două state, relatează The New York Times, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Aş merge acolo, da”, a răspus fostul preşedinte, în vârstă de 93 de ani, când a fost întrebat într-un interviu acordat la ferma sa din Plains dacă este momentul unei noi misiuni diplomatice şi dacă ar face acest lucru pentru preşedintele Donald Trump.

Carter, un democrat care a fost preşedintele SUA în perioada 1977-1981, a spus că adiscutat cu H.R. McMaster, consilierul american pe probleme de securitate naţională, care îi este prieten, însă până acum răspunsul a fost negativ. “I-am spus că sunt disponibil dacă au nevoie de mine”, a afirmat Carter.

Referitor la faptul că unii oficiali de la Washington sunt îngrijoraţi de dialogul dur dintre Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, Jimmy Carter a spus că şi el se teme că situaţia ar putea degenera.

“Cei de acolo vor să îşi menţină regimul. Iar noi supraestimăm influenţa Chinei asupra Coreei de Nord. În special asupra lui Kim, care din câte şiu nu a fost niciodată în China. Nu au nicio relaţie. Kim Jong-il a fost în China şi era foarte apropiat de chinezi”, a explicat fostul preşedinte.

Jimmy Carter consideră că liderul nord-coreean este imprevizibil. Dacă va crede că Trump va acţiona împotriva sa, Kim ar putea face ceva pentru a preveni acest lucru, a mai spus Carter.

“Cred că are în acest moment armament nuclear avansat, care poate distruge peninsula coreeană şi Japonia, dar şi unele din teritoriile noastre din Oceanul Pacific. Poate chiar şi de pe continent”, a afirmat Jimmy Carter.

În anii ’90, în timpul administraţiei Bill Clinton, Jimmy Carter a făcut o deplasare la Phenian şi l-a convins pe bunicul actualului lider, Kim Il-sung, să accepte un acord cu privire la programul nuclear.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.