Francezul Mehdi Nemmouche este judecat începând de joi în capitala belgiană în legătură cu patru crime cu sânge rece în mai puţin de două minute la Muzeul evreiesc de la Bruxelles, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care Curtea cu juraţi susţine teza acuzaţiei, acest atentat antisemit care a provocat emoţie în comunitatea internaţională va rămâne primul atac comis pe teritoriul european de un combatant jihadist întors din Siria.

Procesul se desfăşoară în condiţii de supraveghere strânsă a poliţiei.

Judecat împreună cu un complice - alt francez care urmează să fie judecat şi el tot de ”asasinat terorist” şi care riscă de asemenea închisoarea pe viaţă - Mehdi Nemmouche, în vârstă de 33 de ani, este principalul acuzat.

Acest infractor multirecidivist radicalizat la închisoare este cunoscut, de asemenea, ca un presupus temnicer al unui număr de patru jurnalişti francezi, în 2013, la Alep, în Siria. Inculpat la Paris în acest dosar, el urmează să fie judecat separat în Franţa.

La bruxelles, procesul, la care sunt aşteptaţi peste 100 de martori, urmează să dureze până la sfârşitul lui februarie.

Audierea, consacrată joi şi vineri citirii actului de acuzare, se anunţă o înfruntare între acuzaţi - care neagă faptele - şi părţile civile - care consideră ”copleşitoare” probele adunate.

Potrivit acuzării, Nemmouche este cel care, la 24 mai 2014, către ora locală 15.45 (16.45, ora României), a deschis focul în holul de la intrarea Muzeului evreiesc, omorând un cuplu de turişti israelieni, un voluntar francez şi o tânără angajată belgiană a muzeului. Acest cvadruplu asasinat a fost executat în 82 de secunde, ca şi cum ar fi fost opera unui ucigaş profesionist.

La acea vreme, acest bărbat, originar de la Roubaix, în nordul Franţei, revenise de puţin timp din Siria, unde a luptat în rândul a ceea ce avea să devină gruparea Statul Islamic (SI).

”DISCURS COMPLOTIST”

În ancheta franceză cu privire la sechestrarea de la Alep, Nemmouche este prezentat drept un paznic ”violent”, un admirator al lui Mohamed Merah, care a asasinat trei copii şi un tată al unei familii evreieşti în 2012 la Toulouse, în sudul Franţei.

Comitetul de Coordonare a Organizaţiilor Evreieşti din Belgia (CCOJB), care este parte civilă în proces, caracterul antisemit al acuzaţiilor formulate împotriva acuzatului nu prezintă vreun dubiu.

Comitetul se teme, a declarat pentru AFP preşedintele CCOJB Yohan Benizri, că avocaţii lui Nemmouche - Sébastien Courtoy şi Henri Laquay - vor încerca să ”minimizeze” acest aspect antisemit sau să ”ţină un discurs de tip complotist”.

Ipoteza responsabilităţii unor agenţi israelieni a fost evocată cu jumătate de gură de Courtoy într-o audiere preliminară.

În opinia acestui avocat cu o reputaţie de provocator - care l-a apărat în trecut, în Belgia, pe polemistul francez Dieudonné, conamnat în mai multe rânduri în Franţa cu privire la injurii rasiale, incitare la ură şi apologia terorismului -, Nemmouche ar fi fost ”selectat” să comită ceea ce a catalogat drept un ”pseudo-atentat” şi va explica acest lucru.

”Arde de nerăbdare, de mai mulţi ani, să spună adevărul”, a dat asigurări Courtoy, în faţa jurnaliştilor, luni, după selectarea juriului.

La şase zile după atac, Nemmouche a fost arestat, la 30 mai 2014, având asupra sa un revolver şi o puşcă de asalt, la Marsilia, unde s-a concentrat apoi o parte a anchetei.

Tot la Marsilia a fost arestat cel care este acuzat alături de el, Nacer Bendrer, în vârstă de 30 de ani, în decembrie 2014, suspectat că l-a ajutat să-şi procure arme.

În 2008, cei doi infractori au fost încarceraţi la Închisoarea Salon-de-Provence, în sudul Franţei, unde au fost catalogaţi ca radicalizaţi şi făcând ”prozelitism” pe lângă alţi deţinuţi musulmani.

Apropierea dintre ei este atestată în anchetă de 46 de contacte telefonice în decurs de 15 zile, în aprilie 2014, în perioada în care Nemmouche este suspectat că era în toiul pregătirilor.

Primul interogatoriu al acuzaţilor pe fond este prevăzut săptămâna viitoare, începând de marţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.