Surse din rândul anchetatorilor francezi au declarat miercuri după-amiază că cei cinci presupuşi jihadişti arestaţi în urmă cu două zile la Strasbourg şi în Marsillia plănuiau inclusiv organizarea unui atentat terorist asupra unei clădiri importante a poliţiei. Anterior, ministrul francez de Interne a anunţat dejucarea unui atentat terorist, fără să precizeze ţinta vizată de presupuşii jihadişti, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După atacurile jihadiste, Francois Hollande a declarat stare de urgenţă, iar aceasta este în vigoare şi astăzi. Francezii şi-au petrecut aproape un an sub un asediu al ameninţării teroriste, care nu a pus însă capăt organizării unor noi atentate. 

În ultimul an, francezii au fost loviţi de noi atentate teroriste. Un număr de 86 de persoane şi-au pierdut viaţa chiar de ziua naţională, în timp ce urmăreau focurile de artificii şi sărbătoreau pe promenada din Nisa. 14 iulie trebuia să fie o sărbătoare pentru francezi, dar a devenit o nouă zi de comemorare a persoanelor ucise de terorism, după ce un jihadist a intrat cu un camion în mulţimea de pe promenanda aglomerată.

Toate moscheele suspectate că propagă un discurs al urii au fost închise de autorităţile unui stat laic, în vreme ce peste 4.000 de operaţiuni anti-teroriste au avut loc sub umbrela stării de urgenţă, care oferă poliţiştilor posibilitatea de a organiza percheziţii asupra unor locuinţe în mijlocul nopţii şi de a reţine suspecţi fără aprobarea prealabilă a unei instanţe.

Doar o optime din raidurile anti-teroriste au dus la arestarea unor suspecţi, iar o comisie parlamentară a concluzionat că aceste operaţiuni sunt necesare, dar limitate.

Sursele au declarat că informaţiile cu privire la ţintele vizate de presupuşii jihadişti vin direct de la cei cinci suspecţi, care încă se află în custodia autorităţilor franceze.

Se pare că autorităţile franceze au descoperit că suspecţii au căutat pe internet posibile ţinte pentru atacuri teroriste, inclusiv un parc tematic din regiunea pariziană.

În Marsillia, doi dintre suspecţii arestaţi au fost deja eliberaţi - este vorba de un cetăţean afgan şi despre o a doua persoană necunoscută.

Ceilalţi cinci suspecţi au început să vorbească cu anchetatorii, în special pe subiectul ţintelor vizate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.