Senatul american a confirmat nominalizarea preşedintelui Joe Biden a lui Jerome Powell în al doilea mandat de preşedinte al Băncii centrale americane (Fed), în toiul unei creşteri a impozitelor, în timpul unei inflaţii puternice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Plenul Senatului s-a pronunţat, aşa cum se aştepta de altfel, în favoarea lui ”Jay” Powell, cu 80 de voturi la 20.

Senatul a confirmat-o deja în funcţia de vicepreşedintă Fed pe Lael Brainard, dar şi pe Lisa Cook şi Philip Jefferson în posturi de guvernatori şi urmează să se pronunţe asupra nominalizării lui Michael Barr în postul de vicepreşedinte însărcinat cu reglementarea bancară, după ce Sarah Bloom Raskin, nominalizată iniţial, a renunţat din cauza unei susţineri insuficiente.

Prioritatea lor este să lupte împotriva inflaţiei şi să păstreze buna sănătate a economiei, un adevărat exerciţiu de echilibristică.

Comitetul Monetar al Fed a efectuat, începând din martie - după ce a considerat mult timp inflaţia ca fiind temporară - la o creştere în două rânduri a dobânzilor directoare şi a avertizat că mai multe alte creşteri urmează să aibă loc în vederea opririi inflaţiei record.

Decizia de a-i oferi lui Jerome Powell un al doilea mandat de patru ani a fost anunţată în noiembrie, de către Joe Biden.

Nominalizarea preşedintelui Fed este, în domeniul economic, una dintre diciziile cele mai importante ale mandatului preşedintelui Statelor Unite.

Fed, care este cea mai puternică bancă centrală dn lume, decide politica monetară a ţării. Ea supraveghează şi reglementează sistemul financiar.

Deciziile Fed pot alimenta sau încetini activitatea economică americană, prin stabilirea costului creditului, influenţarea dolarului, iar prin aceasta influenţarea pieţelor financiare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.