Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat marţi că eşecul liderilor afgani este de vină pentru colapsul forţelor armate ale ţării, însă a menţionat că alianţa trebuie şi să dezvăluie defecte în eforturile sale de instruire militară, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stoltenberg a spus că „conducerea politică afgană nu a reuşit să stea în picioare” şi că „acest eşec al conducerii afgane a dus la tragedia la care suntem martori azi”.

Remarcile lui vin după ce a prezidat întâlnirea de marţi a trimişilor la NATO pentru a discuta implicaţiile de securitate ale victoriei talibanilor în ultimele săptămâni în Afganistan.

NATO a condus eforturile de securitate internaţionale în Afganistan din 2003, dar a încheiat operaţiunile de luptă în 2014, pentru a se concentra pe instruirea forţelor naţionale de apărare.

Referitor la cum armata afgană a pălit în faţa ofensivei talibane, Stoltenberg a spus că „a fost o surpriză - viteza colapsului şi cât de rapid s-a întâmplat”.

„Sunt lecţii care trebuie învăţate” la NATO, a adăugat el.

Afganistanul trece printr-o gravă criză politică şi socială, după ce, în ultimele săptămâni, odată cu retragerea trupelor NATO, talibanii au recucerit ţara.

Talibanii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.

Talibanii au spus că oamenii vor putea să îşi reia activităţile obişnuite curând şi unul dintre lideri a declarat pentru Reuters că „viaţa normală va continua într-un mod mult mai bun”.

Marţi, gruparea a anunţat o graţiere generală pentru toţi funcţionarii guvernamentali afgani, îndemnându-i să revină la lucru cu „toată încrederea”. 

Un lider a ordonat militanţilor să nu pătrundă în nicio casă şi să evite interferenţa cu vehicule ale ambasadelor, după ce au fost raportate mai multe jafuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.