Liderul partidului populist şi naţionalist aflat la putere în Polonia, Jaroslaw Kaczynski, considerat conducătorul de facto al ţării după ce a ajuns la putere în 2015, a revenit miercuri în Guvern, în postul de vicepremier, în contextul în care Polonia se pregăteşte de alegeri legislative, prevăzute în această toamnă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jaroslaw Kaczynski, în vârstă de 74 de ani, este considerat conducătorul de facto al Poloniei, după prima victorie a Partidului său Lege şi Justiţie (PiS) în alegerile legislative din 2015.

Revenirea în guvern a lui Jaroslaw Kaczynski ”este o decizie absolut justificată şi necesară” din punctul de vedere al securităţii naţionale, a declarat şeful statului polonez, Andrzej Duda, într-o conferinţă de presă, cu ocazia ceremoniei de învestire în funcţie.

Patru vicepremieri au fost demisşi în mod simultan din post, însă rămân miniştri.

Şeful PiS a fost vicepremier însărcinat cu Securitatea în perioada octombrie 2020-iunie 2022.

”Rolul domnului Jaroslaw Kaczynski va fi diferit de cel pe care l-a avut în perioada precedentă”, a anunţat unul dintre vicepremierii demisionari, Jacek Sasin.

”De-acum el va coordona întreaga activitate guvernamentală (...). Mateusz Morawiecki rămâne premier”, a anunţat el.

”Este vorba despre o consolidare importantă înaintea alegrilor şi despre un semnal clar că ne batem pentru victorie în viitoarea campanie electorală”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului, Piotr Müller.

PiS se află în continuare pe primul loc în sondaje, însă principalul partid din opoziţie - Platforma Civică (PO) - este pe cale să recâştige teren.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul CBOS, partidul lui Jaroslaw Kaczynski poate conta pe susţinerea a 33% dintre persoanlee intervievate, iar PO este creditat cu 27%din intenţiile de vot - în creştere cu 4puncte procentualefaţă de precedentul sondaj.

Partidul Confederaţia (extremă dreapta) este creditat cu 8%.

Stânga şi coaliţia Partidului Ţărănesc (PSL) şi Partidul Polska 2050 (liberal) ar obţine fiecare câte 5% dintre voturi, potrivit acestui sindaj realizat în perioada 5-18 iunie pe un număr de 1.054 de persoane.

Întoarcerea lui Jaroslaw Kaczynski în Guvern a fost primită cu ironie de către opoziţie.

”Kaczynski se întoarce în Guvernul pe care l-a condus de la început, iar şeful lui oficial i-a fost întotdeauna subordonat”, afirmă într-un tweet un lider PO, Grzegorz Schetyna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.