Japonia şi NATO au convenit, marţi, să intensifice cooperarea militară şi exerciţiile comune, deoarece împărtăşesc îngrijorarea că invadarea Ucrainei de către Rusia provoacă o deteriorare a mediului de securitate în Europa şi Asia, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat după întâlnirea cu preşedinte Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, că Japonia speră să îşi consolideze legăturile cu ţările europene şi salută implicarea extinsă a NATO în regiunea Indo-Pacific.

”Securitatea Europei şi a Asiei sunt strâns legate, mai ales acum, având în vedere provocările serioale pe care le întâlneşte comunitatea internaţională”, a spus Kishi.

Vizita lui Bauer la Tokyo are loc în contextul în care Forţa de Autoapărare Maritimă a Japoniei participă la exerciţiile navale ale NATO în Marea Mediterană.

Japonia şi-a sporit capacităţile militare şi cooperarea cu Europa, pe lângă alianţa cu Statele Unite şi parteneriatele cu alte ţări din regiunea Indo-Pacific şi nu numai, pe fundalul ascensiunii Chinei.

Marţi, avioanele de luptă japoneze şi americane au efectuat exerciţii de zbor comune deasupra Mării Japoniei ”pe fondul unui mediu de securitate din ce în ce mai sever, cum ar fi lansările repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord”, a anunţat Ministerul japonez al Apărării.

Exerciţiul comun, care a implicat patru avioane de luptă japoneze de tip F-15 şi două avioane americane de tip F-16, a avut ca scop demonstrarea ”angajamentului puternic şi cooperarea strânsă a celor două armate ca răspuns la orice situaţie de urgenţă, consolidând în acelaşi timp alianţa puternică”, se arată în comunicatul Ministerului japonez al Apărării.

Premierul japonez Fumio Kishida a fost invitat la summitul NATO de la sfârşitul lunii iunie şi se pare că ia în considerare participarea la întâlnirea de vârf, fiind primul lider japonez care ar participa la un eveniment de o asemenea anvergură.

În mai, şeful Statului Major Interarme japonez, Koji Yamazaki, a luat pentru prima dată parte la reuniunea omologilor săi NATO în Belgia.

Bauer a lăudat angajamentul lor sporit în abordarea ”provocărilor comune de securitate”.

Japonia s-a alăturat rapid Statelor Unite şi Europei în vederea impunerii de sancţiuni Rusiei şi au oferit sprijin Ucrainei, subliniind că războiul afectează nu numai Europa, ci ar putea încuraja şi mai mult China să îşi sporească influenţa în zona Indo-Pacificului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.