Patru miniştri japonezi au demisionat joi, după ce premierul Fumio Kishida a anunţat cu o zi înainte că vrea să se ocupe de un vast scandal de fraudă financiară care zguduie partidul de guvernământ, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mi-am prezentat demisia premierului", a declarat joi dimineaţă mâna dreaptă a lui Kishida, secretarul general şi purtător de cuvânt al guvernului, Hirokazu Matsuno, referindu-se la suspiciunile cu care el însuşi se confruntă.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Industriei, Yasutoshi Nishimura, ministrul Afacerilor Interne, Junji Suzuki, şi ministrul Agriculturii, Ichiro Miyashita, şi-au prezentat de asemenea demisiile, alături de cinci viceminiştri şi alţi oficiali, a precizat el.

"Neîncrederea publică se concentrează asupra mea în legătură cu fondurile politice, ceea ce duce la neîncredere la adresa guvernului. Întrucât o anchetă este în curs de desfăşurare, m-am gândit că ar trebui să lămuresc lucrurile", a declarat anterior Nishimura reporterilor.

Potrivit presei japoneze, procurorii investighează suspiciuni de fraudă împotriva a zeci de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare) condus de Kishida, formaţiune politică ce guvernează ţara aproape fără întrerupere de la înfiinţarea sa în 1955.

Potrivit mai multor informaţii din presă, aceşti membri ai PDL sunt suspectaţi că nu au declarat echivalentul a mai multe milioane de euro încasate prin vânzarea de bilete pentru strângerile de fonduri, pe care partidul le-ar fi restituit apoi.

Anchetatorii ar fi interesaţi în special de membrii celei mai mari facţiuni interne a partidului, condusă de fostul prim-ministru Shinzo Abe, care a fost asasinat anul trecut. Membrii acesteia ar fi primit aproximativ 500 de milioane de yeni (3,2 milioane de euro) pe o perioadă de cinci ani, până în 2022.

Considerând "extrem de regretabil faptul că situaţia a dat naştere la neîncredere publică", Kishida, în vârstă de 66 de ani, a promis miercuri să "devină un bulgăre de foc pentru a restabili încrederea în guvern", anunţând că va "face rapid" noi numiri joi.

Premierul, care a preluat mandatul în toamna anului 2021, era deja nepopular înainte ca acest nou scandal să fie dezvăluit treptat de mass-media în ultimele săptămâni, în prezent este susţinut de doar 23% dintre alegători, potrivit unui sondaj publicat luni de postul public de televiziune NHK.

Acest caz a "slăbit considerabil sprijinul publicului pentru PDL şi guvernul Kishida", potrivit lui Naofumi Fujimura, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kobe (vest).

Alegătorii "îşi exprimă îngrijorarea faţă de scandal şi faţă de lipsa de responsabilitate percepută a politicienilor", a adăugat el, intervievat de AFP.

Cu toate acestea, este puţin probabil să ducă la schimbări politice în Japonia, "mai ales având în vedere popularitatea scăzută în sondaje a partidelor politice din opoziţie", potrivit lui Fujimura.

Toţi miniştrii care urmează să fie înlocuiţi fac parte din "facţiunea Abe", deşi scandalul i-ar afecta şi pe membrii grupului dlui Kishida, potrivit presei locale.

Chiar şi înainte de scandal, popularitatea lui Kishida a fost slăbită de alte surse de nemulţumire în rândul japonezilor, printre care inflaţia persistentă şi scăderea yenului, care subminează puterea de cumpărare a familiilor, în ciuda anunţului său de luna trecută privind un nou plan masiv de stimulare fiscală.

Teoretic, premierul poate rămâne la putere până în 2025, dar unii analişti speculează că ar putea convoca alegeri anticipate înainte de un vot intern al PDL anul viitor, ceea ce s-ar putea dovedi foarte dificil pentru el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.