Un număr record de persoane au fost prezente la Palatul Imperial din Tokyo pentru ultimul discurs de Anul Nou al împăratului Akihito al Japoniei, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Akihito se va retrage în aprilie. Conform CNN, numărul persoanelor prezente a depăşit 140.000 la discursul care are loc în fiecare an pe 2 ianuarie.

„Un An Nou fericit! Sunt încântat să sărbătoresc Anul Nou cu voi sub acest cer senin”, a afirmat el în faţa mulţimii care îl aclama, mulţi dintre ei fluturând steaguri ale Japoniei.

Împăratul a fost însoţit de soţia sa, Împărăteasa Michiko şi copiii lor, printre care şi succesorul la tron, Prinţul Naruhito.

După discurs, familia a salutat de la balcon mulţimea.

„Sper că acest an să fie un an bun pentru cât mai multă lume. La începutul anului, îmi doresc pace şi fericire pentru oamenii din ţara noastră şi din jurul lumii”, a afirmat Akihito.

Vizitatorii au venit şi plecat iar Akihito şi-a repetat discursul de cinci ori pentru diferitele mulţimi.

Akihito, cel care a fost şeful statului în Japonia de la moartea tatălui său în 1989, şi-a anunţat decizia de a renunţa la tron acum un an, primul monarh japonez care face acest lucru în 200 de ani.

El va retrage oficial pe 30 aprilie. Naruhito, cel care şi-a asumat deja o parte din responsabilităţile tatălui, va fi încoronat pe 1 mai. El va deveni cel de-al 126-lea Împărat al Japoniei.

În august 2016, Akihito a afirmat într-un discurs televizat că vârsta sa şi starea de sănătate ar putea să îi îngreuneze activităţile în viitor.

În urma discursului său, parlamentul japonez a aprobat o lege istorică pentru a permite lui Akihito, în vârstă de 83 de ani, să abdice dacă doreşte.

Împăratul ocupă o funcţie în mare parte doar formală sub sistemul de monarhie constituţională în Japonia, însă este respectat de popor. În prezent, împărăţia Japoniei este cea mai veche monarhie ereditară din lume, având o vechie de 14 secole. Akihito este un descendent al primului împărat al Japoniei, Jimmu, cel despre care se crede că a ocupat tronul în jurul anului 660 î.Hr.
Scrie un mesaj...

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.