Japonia şi-a anunţat miercuri retragerea din Comisia de reglementare a vânătorii balenelor (IWC), cu scopul de a relua vânătoarea comercială a balenelor începând din iulie, sfidând apărătorii cetaceelor, la 30 de ani după ce a pus capăt acestei practici - cel puţin pe hârtie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În realitate, arhipelagul nu a încetat niciodată definitiv această practică, folosind o falie a moratoriului instituit în 1986, care autorizează vânătoarea de cetacee în scopul cercetării ştiinţifice.

Însă, de această dată, ea reia vânătoarea în scop comercial, alăturându-se Islandei şi Norvegiei.

Criticile nu au întârziat, iar Guvernul australian s-a declarat ”extrem de dezamăgit” şi a îndemnat Japonia să-şi revizuiască poziţia.

Ministrul neozeelandez de Externe Winston Peters a tranmis Tokyo un mesaj similar, prin care denunţă ”o practică depăşită şi inutilă”.

Japonia se va abţine, însă, să se ducă să pescuiască ”în apele Antarcticii sau în emisfera sudică”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, într-o conferinţă de presă.

Pescuitul urmează să fie ”limitat la apele teritoriale şi zona economică exclusivă”, ”în acod cu cotele calculate potrivit metodei IWC, pentru a nu epuiza resursele”, a precizat el, fără să ofere date în acest sens.

Comisia urmează să fie notificată oficial ”până la sfârşitul anului”, ceea ce va permite retragerea efectivă la 30 iunie.

”CALEA DE URMAT”

Suga a justificat această decizie prin ”lipsa concesiilor din partea unor ţări ataşate numai protecţiei balenelor”, ”în pofida faptului că elemente ştiinţifice confirmă abundenţa anumitor specii”, în opinia sa.

Un dezacord ”evident” a apărut în cadrul unei reuniuni IWC în septembrie, a spus el.

Instanţa a respins atunci un text-far prezentat de Japonia, intitulat ”calea de urmat”.

El viza să implementeze o dublă cale în cadrul IWC, o instanţă cu 89 de ţari membre, prin care să coexiste apărarea şi vânătoarea comercială a balenelor.

Propunerea ar fi pus capăt moratoriului din 1986, al cărei semnatar Japonia este.

Însă ţările care apără balenele - în frunte cu Australia, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite - au torpilat textul nipon, cu 41 de voturi la 27, ceea ce a determinat Japonia să părăsească IWC.

”O retragere nu este cea mai bună opţiune, însă este preferabilă în vederea atingerii obiectivului nostru principal, de a relua pescuitul comercial”, a subliniat Hideki Moronuki, un reprezentant al Agenţiei pescuitului.

”NAŢIUNE PIRAT”

Japonia deschide astfel un nou front între criticii şi apărătorii pescuitului cetaceelor, pe care japonezii - mai ales facţiunea naţionalistă - îl consideră o importantă tradiţie niponă multiseculară.

Numeroşi membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD), formaţiunea conservatoare a premierului Shinzo Abe, apără ”bogăţia acestei culturi”, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului. ”Noi sperăm ca această decizie să ne permită să o transmitem generaţiei viitoare”, a argumentat el.

Organizaţii ecologiste au condamnat imediat cu putere această informaţie.

”Este clar că Guvernul face senin acest anunţ la sfârşitul anului, departe de proiectoarele presei internaţionale, însă lumea nu e proastă”, a reacţionat într-un comunicat Sam Annesley, însărcinat cu aripa japoneză a Greenpeace.

”Decizia Japoniei este într-un decalaj total cu comunitatea internaţională şi sfidează necesitatea protejării oceanelor noastre şi acestor creaturi maiestuoase”, a subliniat el.

Asociaţia americană Humane Society International (HSI) a deplâns, la rândul său, faptul că arhipelagul ”devine o naţiune de piraţi de balene”.

Japonia este cel mai important contributor financiar la Comisie, care va fi nevoită să acopere aceste fonduri lipsă.

În sezonul trecut, pescarii japonezi au ucis aproape 600 de balene - cu titlul de expediţii ştiinţifice - atât în Antarctica, cât şi la Pacific.

În pofida acestui motiv oficial, carnea acestui animal ajunge pe tarabele vânzătorilor de peşte, deşi majoritatea japonezilor spun azi că nu o mănâncă sau că o mănâncă rar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.