Japonia a înregistrat în 2022 cea mai caldă primăvară de când a înfiinţat statistici climatice - în 1898 -, anunţă joi Agenţia Meteorologică japoneză (JMA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Temperatura medie în martie, aprilie şi mai a fost cu 1,59°C mai mare faţă de temperatura normală a anotimpului - o diferenţă-record -, precizează JMA.

”Odată cu creşterea încălzirii globale, asemenea temperaturi-record sunt tot mai susceptibile să aibă loc”, subliniază agenţia.

JMA anunţă totodată că temperatura la suprafaţ apei, în zona coastei japoneze, a înregistrat, în ultimele trei luni, cea mai mare a treia valoare din 1982 încoace.

Din cauza gazelor cu efect de seră generate de activităţile umane, Pământul s-a încălzit cu o medie de aproape 1,2°C faţă de nivelul din perioada preindustrială.

Cea mai mare parte a acestei încălziri a avut loc în ultimii 50 de ani.

Organizaţia Mondială a Meteorologiei (OMM), o instituţie ONU, se declara luna trecută apropae sigură de faptul că perioada 2023-2027 urmează să fie cea mai caldă înregistrată vreodată pe Terra, din cauza efectului combinat al gazelor cu efect de seră şi fenomenului El Nino.

El Nino este un fenomen climatic natural, asociat în general unei creşteri a temperatrilor, unei secete sporite în anumite părţi ale lumii şi unor ploi puternice în alte părţi.

El probabil că urmează să reapară anul acesta pentru prima oară din 2018-2019.

OMM estimează cu o probabilitate de 66% că temperatura medie anuală la suprafaţa globului urmează să depăşească cu 1,5°C nivelul din perioada preindustrială în cel puţin unul dintre viitorii cinci ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.