O reuniune mondială a cercetaşilor, care are loc în Coreea de Sud, pe care mii de participanţi au abandonat-o - din cauza caniculei şi proastei organizări - se încheie mai devreme din cauza unei alerte de taifun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din cauza impactului prevăzut al taifunului Khanun, este prevăzută o plecare anticipată a tuturor participanţilor”, anunţă luni, într-un comunicat, Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetaşilor, care cere autorităţilor ajutorul în vederea repatrierii a mii de copii şi adolescenţi care particpau la acest festival.

”Cerem de îndată Guvernului să accelereze planul de plecare şi să furnizeze toate resursele şi susţinerea necesare participanţilor în timpul sejurului şi până la întoarcerea acestora în ţara de origine”, solicită organizaţia.

Niciun detaliu nu s-a furnizat despre locul în care vor fi primiţi participanţii înainte de a fi trimişi acasă.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, toate activităţile prevăzute luni după-amiaza au fost anulate, iar participanţii urmează să părăsească tabăra începând de marţi.

Cabinetul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol anunţă într-un comunicat că participanţii pot fi mutaţi la Seul şi în zona capitalei.

Puternicul taifun Khanun - care s-a soldat cu cel puţin un mort în timp ce traversa arhipelagul japonez Okinawa - urmează să atingă Coreea de Sord joi, potrivit serviciilor meteorologice.

Aproximativ 43.000 de persoane din întreaga lume au venit la această ”jamboree” uriaşă a cercetaşilor, a sfârşitul lui iulie, pe coasta de vest a Coreei de Sud.

Reuuniunea, organizată din patru în patru ani, urma să se încheie la 12 august.

CANICULĂ

Însă evenimentul s-a transformat rapid într-un coşmar.

Mii de participanţi - inclusiv 4.000 de britanici şi 1.500 de americani - au plecat în avans de la reuniune, la sfârşitul săptămânii trecute, din cauza căldurii extreme şi a organizării deficitare.

Potrivit autorităţilor locale şi organizatorilor, aproximativ 600 de participanţi au fost victime ale caniculei sau altor probleme legate de temperatura toridă.

Britanicii s-au repliat către Seul, iar americanii au fost primiţi de către Armagta Americană în Coreea de Sud, la baza Pyeongtaek, la sud de Seul.

Cercetaşii din Singapore au decis, la rândul lor, să părăsească această ţară mai devreme.

O RUŞINE NAŢIONALĂ

Peninsula Coreeană este afectată în prezent de un val de caniculă umedă, iar temperaturile ating ziua 35-38 de grade Celsius, declanşând o alertă maximă de caniculă.

Presa sud-coreeană cataloghează ultimele zile drept ”o ruşine naţională”, având în vedere rimpul de care a dispus ţara pentru a organiza această reuniune uriaşă estavală.

Guvernul sud-coreean a trimis la faţa locului medici şi infirmieri militari, dar şi autobuze climatizate şi camioane frigorifice încărcate cu apă rece.

Un ajutor de urgenţă în valoare de 6,9 miliarde de woni (6,3 milioane de dolari) a fost adoptat în vederea înfrunătrii acestei situaţii.

În afară de problemele cauzate de căldură, presa sud-coreeană scrie despre condiţii proaste de camping şi instalaţii sanitare ”departe de a fi ideale”, constând în duşuri şi toalete rudimentare.

O altă problemă sunt înţepăturile insectelor.

Cireaşa de pe tort a fost anunţul de sâmbătă al autortiăţilor regionale cu privire la faptul că 70 de particopanţi la ”jamboree” s-au îmbolnăvit de covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.