Un mare juriu federal l-a inculpat pe Jack Teixeira, un tânăr de 21 de ani, membru al Gărzii Naţionale Aeriene a SUA, acuzat de divulgarea online a unor dosare militare ultrasecrete, a anunţat joi Departamentul de Justiţie într-un comunicat, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Jack Douglas Teixeira, în vârstă de 21 de ani, originar din North Dighton, Massachusetts, a fost pus sub acuzare pentru şase capete de acuzare formulate pentru păstrarea şi transmiterea intenţionată de informaţii clasificate referitoare la apărarea naţională, se arată în comunicat.

Fiecare acuzaţie de reţinere şi transmitere neautorizată de informaţii privind apărarea naţională prevede o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, cu posibilitate de până la trei ani de eliberare sub supraveghere, şi o amendă de până la 250.000 de dolari, a precizat Departamentul Justiţiei.

Teixeira este acuzat de comiterea uneia dintre cele mai grave breşe de securitate ale SUA de când peste 700.000 de documente, videoclipuri şi telegrame diplomatice au apărut pe site-ul WikiLeaks, în 2010.

El a fost arestat în aprilie după ce ar fi postat materiale extrem de sensibile pe aplicaţia de mesagerie Discord, multe referitoare la războiul din Ucraina, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la modul în care un membru de nivel inferior al Gărzii Naţionale Aeriene a putut avea un acces atât de larg la secrete militare. Doi comandanţi din unitatea sa au fost ulterior suspendaţi.

Membru al Escadrilei 102 de informaţii a Gărzii Naţionale Aeriene din Massachusetts, Teixeira a renunţat la dreptul de a avea o audiere preliminară.

El fusese acuzat într-o plângere penală de încălcarea Legii privind spionajul pentru că a copiat şi transmis ilegal materiale sensibile ale apărării şi a mutat ilegală materiale ale apărării într-o locaţie neautorizată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.