Presa italiană a anunţat că primele predicţii bazate pe numărarea reală a voturilor indică un eşec chiar mai mare decât exit-poll-urile pentru premierul Matteo Renzi. Se pare că alegătorii italieni au respins în mod vehement agenda de reforme constituţionale propusă de către actuala guvernare, pentru a concentra mai multă putere în mâinile executivului, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Institutul Piepoli-IPR este prima companie de sondare care a publciat proiecţii bazate pe numărarea reală a voturilor, care indică faptul că italienii au respins în proporţie de 57-61% reformele constituţionale.

Între timp, tabăra ”DA” nu a reuşit să strângă decât între 39-43% din voturile exprimate în peninsula Italică.

De asemenea, două companii de sondare au publicat până acum exit-poll-uri în urma referendumului italian, este vorba de Tecne şi IPR-Piepoli. 

Primul exit-poll indică între 41-45% din voturi pentru tabăra ”DA”, în vreme ce tabăra ”NU” a capitalizat majoritatea de 55-59% din sufragii.

IPR-Piepoli indică în exit-poll o diferenţă mai mică, cu 42-46% pentru tabăra ”DA” şi 55-58% pentru tabăra ”NU”.

Matteo Renzi a promis că va demisiona din fruntea executivului dacă agenda sa de reforme constituţionale este respinsă prin referendum. Surse guvernamentale au precizat că premierul se va adresa naţiunii la ora locală 00.00 (01.00 ora României).

Analiştii politici au avertizat că primele exit-poll-uri ar putea să nu prezinte date exacte, însă avansul taberei ”NU” este deja unul masiv în peninsula Italică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.