Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, i-a cerut luni premierului Matteo Renzi să-şi amâne decizia de a demisiona de la conducerea executivului până după ce parlamentarii italieni aprobă bugetul pentru anul viitor. Parlamentul ar putea să voteze legea bugetului cel mai devreme la finalul săptămânii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Matteo Renzi a anunţat duminică noaptea că va demisiona din executiv în urma respingerii vehemente prin referendum a agendei de reforme constituţionale propusă de guvernarea sa.

Preşedintele italian a anunţat, după o întâlnire cu premierul Matteo Renzi, că acesta din urmă l-a informat că se va retrage din Guvern.

Însă, preşedintele i-a cerut premierului să-şi păstreze poziţia până la aprobarea bugetului în legislativ, tocmai pentru a preveni implementarea unei legislaţii de finanţare de urgenţă a bugetului după 1 ianuarie.

Odată ce bugetul este aprobat, premierul Matteo Renzi este liber să demisioneze de la conducerea executivului Italiei.

Până în acest moment nu a apărut o reacţie din partea prim-ministrului.

Referendumul italian a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.