Giuseppe Conte, premierul Italiei, a declarat pentru presa locală sâmbătă că o intervenţie militară străină în Libia nu ar ajuta la rezolvare situaţiei, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„O opţiune militară nu poate fi o soluţie”, a declarat Conte, adăugând că o astfel de intervenţie ar putea declanşa un val de imigraţie.

Ţara din nordul Africii – fostă colonie italiană – trece printr-o criză după ce generalul Khalifa Haftar, liderul guvernului susţinut de Egipt din estul ţării, a lansat o ofensivă împotriva guvernului premierului Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU. Conflictul a dus la evacuarea a cel puţin 4.500 de locuitori ai capitalei Tripoli până în prezent.

Conte, care a discutat mai devreme săptămâna aceasta la telefon cu al-Sarraj despre situaţia de la Tripoli, susţine că ar trebui să există o soluţie politică.

„Ultimele evenimente din Libia, mai ales escaladările militare violente, reprezintă un motiv de îngrijorare majoră pentru Italia. Este necesar să lucrăm către o încetare a ostilităţilor şi o întrerupere imediată a confruntărilor militare”, a declarat Conte în faţa camerei inferioare a parlamentului joi.

 ONU a cerut o încetare a ostilităţilor timp de două ore pentru a putea fi evacuaţi civilii însă luptele au continuat.
ONU, SUA, Uniunea Europeană şi ţările membre G7 au făcut apel pentru o oprire a ostilităţilor şi o întoarcere la planul de pace al ONU, însă Haftar nu a ţinut cont de aceste cereri până în prezent.
Două autorităţi îşi dispută de ani de zile puterea în această ţară cuprinsă de haos de la căderea lui Muammar Gaddafi în 2011, şi anume în vest GNA condus de Fayez al-Sarraj, înfiinţat în 2015 printr-un acord mediat de ONU şi cu sediul la Tripoli, iar în est o autoritate rivală controlată de către Armata Naţională Libiană (ANL), autoproclamată de mareşalul Khalifa Haftar.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.