Armata israeliană a anunţat luni că a dejucat ”o tentativă de infiltrare a unei celule teroriste” la frontiera de nord, cu Libanul, după ce a raportat confruntări armate în acest sector, iar Forţa ONU de Menţinearea Păcii în Libanul de Sud (FINUL) a îndemnat la ”cea mai mare reţinere” în urma acestor confruntări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am putut dejuca cu succes o tentativă de infiltrare a unei celule teroriste în Israel”, le-a declarat unor jurnalişti un purtător de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, precizând că a primit ”o confirmare vizuală, potrivit căreia teroriştii s-au întors în Liban”.

Într-un comunicat, în ebraică, armata a anunţat că ”terorişti au pătruns câţiva metri dicoace de Linia Albastră (care desparte Israelul de Liban)” şi că ”forţele de securitate au deschis focul”.

Armata a anunţat că nu ştie în ce ”condiţii fizice” s-au întors ”teroriştii” în Liban şi a precizat că nu există răniţi de partea israeliană.

”Forţele armate sunt în stare de alertă şi sunt pregătite să reacţioneze în funcţie de situaţie”, afirmă armata în comunicat.

Forţa ONU de Menţinerea Păcii în sudul Libanului (FINUL) a îndemnat la ”cea mai mare reţinere”, precizând într-un scurt comunicat că tururile au încetat.

Mont Dov este un versant al Mont Hermon, revendicat de asemenea de Libanm care numeşte acest sector ”fermele de la Chebaa” - dar care portrivit ONU face parte din Platoul Golan sirian, ocupat de Israel.

SCHIMBURI DE TIRURI

Corespondenţi de ambele părţi ale frontierei au raportat explozii.

Schimburi de tiruri au avut loc timp de aproape o oră, potrivit unui corespindent AFP în satul Marjayoun, în sudul Libanului.

Postul de televiziune Al-Manar - aparţinând mişcării libaneze Hezbollah, inamicul jurat al Israelului - a anunţat că armata israeliană a bombardat regiunea Rouaissat al-Alam timp de o oră şi a difuzat în direct imagini în care apar coloane de fum în acest sector.

Aceste incidente au loc la o zi după prăbuşirea unei drone israeliene în Liban şi după o consolidare a prezenţei forţelor israeliene la frontieră.

Armata israeliană anunţa săptămâna trecută că şi-a ”crescut nivelul pregătirii împotriva unor eventuale diverse acţiuni inamice”.

Israelul se află în mod tehnic în război cu vecinii săi sirian şi libanez.

Hezbollahul şi Iranul, altă oaie neagră a Israelului, susţin militar regimul lui Bashar al-Assad în Siria devastată de război.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.