Israelul a decis ”să recunoască suveranitatea Marocului” pe teritoriul disputat al Saharei Occidentale, anunţă luni cabinetul regal de la Rabat, care citează o scrisoare a premierului israelian Benjamin Netanyahu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cabinetul regal anunţă că premierul israelian i-a trimis o scrisoare regelului Mohammed al VI-lea în care anunţă că ”recunoaşte suveranitatea marocului” în Sahara Occidentală.

”Prin această scrisoare, premierul israelian (Benjamin Netanyahu) aduce în Foarte Înalt Atenţie a Majestăţii Sale Regele (Mohammed al VI-lea) decizia statului Israelului de a recunoaşte suveranitatea Marocului asupra teritoriului Saharei Occidentale”, anunţă într-un comunicat palatul regal.

Benjamin Netanyahu îl informează pe regele marocan că Israelul analizează în mod pozitiv ”deschiderea unui comunicat în oraşul Dakhla”, situat în partea Saharei Occidentale aflată sub controlul marocului.

Biroul premierului israelian, contactat de AFP la Ierusalim, precizează că ”Israelul confirmă detaliile din anunţul” autorităţilor marocane.

Sahara Occidentală - o fostă colonie spaniolă - este controlată în mare parte de către Maroc.

Ea este revendicată de către separatişti din cadrul Frontului Polisario - susţinut de către Algeria.

Marocul şi israelul şi-au normalizat relaţiile diplomatice în decembrie 2020, în cadrul Acordurilor Abraham, un proces de normalizare a relaţiilor Israelului cu mai multe ţări arabe, susţinut de către Washington.

În schimb, Rabatul a obţinut atunci de la Washington recunoaşterea ”suveranităţii marocane” în Sahara Occidentală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.