Premierul israelian Benjamin Netanyahu afirmă, citat într-un comunicat, joi, la o zi după ameninţări ale lui Joe Biden cu privire la oprirea unor livrări de armament aliatului său istoric, că Israelul va ”rămâne singur” şi va lupta ”singur”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă trebuie să rămânem singuri, vom rămâne singuri. Am spus-o deja, dacă trebuie, ne vom bate cu unghiile”, a declarat Benjamin Netanyahu, după ce preşedintele american Joe Biden a ameninţat să suspende anumite livrări de armament Israelului, dacă armata israeliană intră în Rafah, un oraş situat în sudul Fâşiei Gaza.

”SUFICIENT ARMAMENT”

Armata israeliană ”are suficient armament să-şi îndeplinească misiunea la Rafah”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari.

La 2 mai, pe fondul unor critici internţaionale tot mai mari împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza, Benjamin Netanyahu declara că evreii vor fi capabili să se ”apere singuri”, pentru că ”nimeni nu-i va apăra”.

El subliniază de luni de zile că este hotărât să lanseze o ofensivă terestră de amploare împotriva oraşului Rafah unde, susţine el, se ascund ultimele batalioane ale Hamas.

Dar tot la Rafah se înghesuie, potrivit ONU, 1,4 milioane de palestinieni, mare parte deplasaţi de cele şapte luni de bombardamente israeliene şi confruntări armate care au lăsat în ruină Fâşia Gaza.

”FERMI”

Într-un discurs susţinut joi cu ocazia unei ceremonii, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a părut să-i răspundă implict lui Joe Biden.

El a refirmat hotărârea Israelului de a aneantiza Hamasul - cu sau fără susţinere americană.

”Mă adresez inamicilor Israelului şi celor mai buni prieteni ai noştri. Israelul nu poate fi supus, forţele armate şi aparatul apărării nici atât”, a declarat el.

”Rămânem fermi. Ne vom atinge obiectivele, vom lovi Hamasul, vol lovi Hezbollahul şi vom obţine securitatea”, a declarat Yoav Gallant.

”CUCERIRE”

Qatarul, Egiptul şi Statele Unite asigură o mediere prin care încearcă de luni de zile să convingă Israelul şi Hamasul să încheie un armistiţiu care să permită o eliberare a unor deţinuţi palestinieni din închisori israeliene în schimbul eliberării unor ostatici răpiţi de Hamas în atacul sângeros de la 7 octombrie în sudul Israelului.

Ministrul israelian al Finanţelor Bezalel Smotrich, un membru al extremei drepte şi un susţinător înfocat al ofensivei la Rafah, a dat asigurări că Israelul ”va obţine o victorie totală în acest război, în pofida reculului preşedintelui (Joe) Biden şi embargoului armelor”.

Eliminarea Hamas ”implică cucerirea totală a Rafah, cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a subliniat el.

Ambasadorul Israelului la ONU Gilad Erdan a apreciat joi că este ”dificil de auzit şi foarte dezamăgitoare” ameninţarea lui Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.