Israelul investighează un număr mic de cazuri de inflamaţie cardiacă la persoane imunizate cu vaccinul pentru Covid-19 al Pfizer, dar nu s-a ajuns încă la o concluzie, a anunţat, duminică, Ministerul israelian al Sănătăţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pfizer a anunţat că nu a observat o rată mai mare a afecţiunii decât s-ar aştepta în mod normal în populaţia generală.

Coordonatorul israelian al răspunsului la pandemie, Nachman Ash, a declarat că un studiu preliminar a arătat că au apărut ”zeci de incidente” de miocardită la mai mult de 5 milioane de persoane vaccinate, în principal după a doua doză.

Ash a spus că nu este clar dacă acest număr este neobişnuit de ridicat şi dacă are legătură cu vaccinul.

Majoritatea cazurilor au fost raportate la persoanele cu vârsta de până la 30 de ani.

”Ministerul Sănătăţii examinează în prezent dacă există un exces de morbiditate (rata bolii) şi dacă acesta poate fi atribuită vaccinurilor”, a spus Ash.

Ash, care a vorbit despre această problemă într-un interviu la radio şi în timpul unei conferinţe de presă, s-a referit la aceasta ca la un ”semn de întrebare” şi a subliniat că Ministerul Sănătăţii nu a tras încă concluzii.

Determinarea unei legături, a spus el, ar fi dificilă, deoarece miocardita, o afecţiune care dispare adesea fără complicaţii, poate fi cauzată de o varietate de virusuri şi un număr similar de cazuri au fost raportate în anii precedenţi.

Pfizer a arătat că este în contact regulat cu Ministerul Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele referitoare la vaccin.

Compania a afirmat că ”are cunoştinţă de observaţiile israeliene referitoare la cazurile de miocardită apărute în principal la o populaţie de tineri care au primit vaccinul Pfizer-BioNTech pentru COVID-19. Evenimentele adverse sunt analizate cu regularitate şi în amănunt şi nu am observat o rată mai mare de miocardită decât ceea ce s-ar aştepta în populaţia generală. Nu s-a stabilit o legătură cauzală cu vaccinul. Nu există dovezi în acest moment care să conchisă că miocardita este un risc asociat cu utilizarea vaccinului pentru Covid-19 al Pfizer/BNT".

Israelul a fost lider mondial în campania sa de vaccinare, aproape 60% din populaţia sa de 9,3 milioane primind vaccinul Pfizer.

Baza sa de date la nivel naţional a arătat deja că vaccinul este extrem de eficient în prevenirea simptomelor şi a formei grave a Covid-19.

Din ianuarie, la scurt timp după începerea campaniei de vaccinare, numărul infecţiilor zilnice au scăzut de la un vârf de peste 10.000 la doar 129 înainte de weekendul trecut.

Nadav Davidovitci, directorul şcolii de sănătate publică de la Universitatea Ben Gurion din Israel, a spus că, chiar dacă s-ar stabili o corelaţie între cazurile de miocardită şi vaccin, nu pare ca acestea să fie suficient de grave pentru a opri administrarea vaccinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.