Israelul nu deţine controlul deplin al teritoriului său de-a lungul graniţei cu Gaza, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare Israeliene pentru CNN, în timp ce luni dimineaţă armata israeliană a spus că luptele continuă în şapte-opt zone şi există în desfăşurare o luare de ostatici la un kibbutz, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încă îi vânăm pe ultimii terorişti din interiorul teritoriului israelian", a declarat la CNN locotenent-colonelul Jonathan Conricus. "Trupele noastre merg din uşă în uşă şi din casă în casă, căutând şi, în multe cazuri, angajându-se în luptă cu ultimii terorişti din interiorul Israelului", a afirmat purtătorul de cuvânt.   

Conricus a spus că încă mai există breşe la graniţă, dar acestea sunt "temporar închise şi păzite".

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Evaluarea forţelor israeliene este că majoritatea militanţilor rămaşi probabil "au trecut mai întâi în Israel, iar apoi pur şi simplu nu au mai putut să se întoarcă şi au rămas blocaţi pe teren israelian, iar acum aleg probabil să iasă la luptă şi încearcă să ucidă civili israelieni sau să se angajeze în schimburi de focuri cu trupele israeliene", a spus Conricus.

Obiectivul forţelor de apărare israeliene este acum de a lăsa Hamas fără capacităţile sale militare de luptă şi de a-i împiedica pe militanţi să facă rău civililor israelieni şi, de asemenea, de a ajunge la situaţia în care Hamas nu mai are capacitatea de a controla Fâşia Gaza, a explicat el.

"Mâine dimineaţă, ei vor vedea o mare parte din infrastructura lor militară distrusă. Şi cred că vor exista pierderi semnificative pentru Hamas", a mai spus purtătorul de cuvânt.

În briefingul de presă de luni dimineaţă, armata israeliană a anunţat însă că există în continuare tiruri cu rachete şi artilerie în Ashkelon.

De asemenea, luptele continuă în şapte sau opt zone, existând inclusiv o situaţie în desfăşurare de luare de ostatici în kibbutzul Kfar Aza.

Celulele Hamas continuă să intre în Israel sau să facă scurte incursiuni. Nu toate breşele de la frontieră au fost securizate încă.

De asemenea, este probabil să existe un tunel în zona Be'eri, unde 70 de militanţi Hamas au luptat acolo peste noapte.

Pe de altă parte, 25 de persoane au fost ucise în urma unui atac asupra unei singure clădiri din Rafah, în Gaza. Nu a existat în prealabil un foc de avertisment înainte de efectuarea acestui atac aerian, ceea ce ridică suspiciunea că Israelul a încetat această practică folosită anterior.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, locotenent-colonelul Richard Hecht, a declarat că evenimentele din ultimele trei zile au reprezentat "o schimbare de paradigmă" şi nu a făcut niciun comentariu cu privire la utilizarea raportată a fosforului alb în Gaza, menţionează The Guardian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.