Israelul a anunţat că a efectuat ”cu succes” teste de rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, la Marea Mediterană, în contextul unor tensiuni cu Iranul şi aliatul acestuia mişcarea şiită Hezbollah din Libanul vecin, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israel aerospatial industry (IAI), o societate israeliană de stat specializată în domeniul aerospaţial civil şi militar s-a felicitat marţi de aceste teste efectuate la o dată neprecizată - însă în timpul pandemiei covid-19 -, de la bordul unui vapor către o ţintă situată pe mare.

Aceste rachete balistice de precizie - care fac parte din sisteme de artilerie cu rază lungă de acţiune (LORA) - au rază de acţiune cuprinsă între 90 şi 400 de kilometri.

”În două scenarii, racheta a fost lansată către traiectorie, a efectuat cursa şi a lovit ţinta cu cea mai mare precizie. Sistemul de lansare şi rachetele au atins cu succes obiectivele acestor teste” cu o marjă de eroare de mai puţin de zece metri, a subliniat IAI într-un comunicat transmis AFP, mulţumind armatei pentru sprijinirea acestor teste.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat, ulterior,  aceste teste.

”În plin război împotriva coronavirusului, continuăm să asigurăm securitatea Israelului în mod ofensiv şi defensiv”, a comentat el.

Aceste teste au loc într-un context regional tensionat cu Iranul.

Aviaţia israeliană este suspectată de faptul că şi-a multiplicat în ultimele săptămâni atacurile, soldate cu morţi, vizând elemente proiraniene în Siria vecină, aliata Teheranului.

Statul evreu exercită totodată  presuni în vederea unei menţineri a embargoului impus vânzărilor de armament Iranului - care urmează să fie ridicat începând din octombrie.

Israelul urmăreşte îndeaproape criza politică, economică şi socială din Liban şi se teme de faptul că comunitatea internaţională va ajuta această ţară fără să diminueze, aşa cum vrea statul evreu, influenţa mişcăriişiite Hezbollah, inamicul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.